Komentara: 8
Pregleda: 6286

Najviše žalbi pacijenata se odnosi na dužinu čekanja na pregled

15.03.2016. u 18:38h
Izvor: Subotica.com
Savetniku za zaštitu prava pacijenata Grada Subotice tokom prošle godine upućeno je oko 700 usmenih i 47 pisanih prigovora na rad zdravstvenih ustanova u gradu, dok je za prva tri meseca bilo oko 60 usmenih i 2 pismena prigovora. U 90 odsto slučajeva pacijenti su se žalili na dužinu čekanja na pregled i intervenciju u Stomatološkoj službi Doma zdravlja, kao i na Odeljenju oftalmologije Opšte bolnice.
Najviše žalbi pacijenata se odnosi na dužinu čekanja na pregled

- Pacijenti su se najčešće žalili na dužinu čekanja za snimanje zuba i uzimanje otisaka u Stomatološkoj službi Doma zdravlja, u tom slučaju verovatno postoji problem kadrovske prirode. Kada su u pitanju liste čekanja, najviše prigovora je upućeno na rad Odeljenja oftalmologije Opšte bolnice. Može se reći da ukoliko pacijenti imaju uredan uput, na pregled nekako i stignu na red, ali ukoliko je neophodna intervencija jako dugo se čeka. Ako se takva vrsta intervencije ne radi u Opštoj bolnici, pacijenti se upućuju u Klinički centar Vojvodine, gde je takođe, jako teško zazkazati. Jedna pacijentkinja je, konkretno, na operaciju katarakte čekala godinu i po dana, posle toga su je opet odbili, pa je opet na listi čekanja. Tamo na red sada dolaze pacijenti koji su operaciju zakazali krajem 2013. godine, što je poražavajuće-kaže savetnik za zaštitu prava pacijenata, Branislav Vitasović.

Takođe, veliki broj prigovora upućen je i na odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima, kada je u pitanju zakazivanje pregleda.

- Najviše usmenih prigovora je na ponašanje medicinskih sestara zaposlenih na šalterima u ambulantama Doma zdravlja, kao i na pojedinim odeljenjima u Opštoj bolnici. Uglavnom se pacijenti žale zbog zakazivanja pregleda, na to da se medicinske sestre ne javljaju na telefon, a kada se jave kažu pacijentu da nazove sutra, za nekoliko ili mesec dana. Imali smo slučajeva da su sestre na nekim odeljenjima u Opštoj bolnici bile neljubazne, ali to smo u razgovoru sa glavnim sestrama ili načelnicima odeljenja uspeli da rešimo - dodaje Vitasović.

Od ukupnog broja upućenih prigovora, gotovo svi usmeni su rešeni na zadovoljstvo pacijenata. Od 46 pisanih prigovora prošle godine, 6 je bilo osnovanih, 36 neosnovanih, dok je 5 prigovora povučeno u toku postupka. Savetnik za zaštitu prava pacijenata nadležan je za prvostepeno rešavanje prigovora, a ako je stranka nezadovoljna njegovim izveštajem ima mogućnost da se obrati zdravstvenoj inspekciji, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ili Savetu za zdravlje, čija je odluka konačna.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 6286
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.