Komentara: 0
Pregleda: 8500

Naš grad dobio Udruženje za efektološku podršku i edukaciju „TEDEF“

31.10.2016. u 15:03h
Izvor: TV Subotica
Naš grad je dobio Udruženje za efektološku podršku i edukaciju „TEDEF“, koje je zvanično počelo sa radom proteklog petka. Udruženje je osnovano sa ciljem pružanja stručne individualne i grupne podrške deci, mladim i odraslim osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama, primenom tehnika rane intervencije, kontinuirane podrške i edukacije.
Naš grad dobio Udruženje za efektološku podršku i edukaciju „TEDEF“

Udruženje za efektološku podršku i edukaciju „TEDEF“ prvo je udruženje ovakve vrste, koje se bavi pre svega efektivnom podrškom, odnosno podrškom koja ima efekta na osobu kojoj se ta podrška pruža. Kao takvo, ono nije socijalno udruženje koje traži pomoć ili je pruža, akcenat je na podršci pravilnom razvoju dece, prvenstveno dece sa invaliditetom kao i njihovim porodicama, uz saradnju sa socijalnim, medicinskim i vaspitno-obrazovnim ustanovama. „TEDEF“ je nastao kao ideja Borisa Živkova, direktora Udruženja i Miška Šekularaca, diplomiranog defektologa i porodičnog terapeuta iz Novog Sada.

„Mi se za razliku od defektologije bavimo efektologijom, koja je sama po sebi specifična u tome što obuhvata efekt koji postižemo u radu sa osobom sa invaliditetom. Taj efekt je sveobuhvatan, obuhvata podršku svih institucija i aktera koji učestvuju u životu jedne osobe sa invaliditetom, odnosno njene porodice. Po tome je Udruženje za efektološku podršku drugačije. Ideja efektologij  ponikla je u međusobnom razgovoru mog kolege Miška Šekularaca između i mene, jer se jedan delokrug našeg posla pa i naših aktivnosti u okviru ovog udruženja upravo odnose i na rad sa roditeljima, savetodavni rad u smislu planiranja porodice, savetovanja za buduće roditelje, roditelje koji imaju problema sa detetom sa invaliditetom i na podršku roditeljima da svoje dete upišu u školu koja se bavi inkluzivnim obrazovanjem“, rekao je Boris Živkov, direktor i aktivista Udruženja „TEDEF“: 

„Ova inicijativa je dobra za naš grad, jer svi mi imamo jedan cilj -  da pomognemo osobama sa invaliditetom. Trudimo se da koliko je god u našoj mogućnosti olakšamo njihov život i život njihove porodice, a podrška koju će Udruženje „TEDEF“ da pruži, mnogo znači u tim tenucima“, izjavila je Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja.

Za sada, Udruženje „TEDEF“ broji svega desetak porodica, kojima aktivno pruža efektološku podršku, ali poručuju da su vrata ove organizacije otvorena za sve one koji smatraju da bi im ovakva vrsta podrške bila od pomoći i pružila potporu u rešavanju svakodnevnih prepreka. Udruženje se nalazi na adresi Nikole Kujundžića broj 2.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 8500
Povezane teme

tedef

efektologija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.