Komentara: 20
Pregleda: 5727

Nastavak proširenja mreže biciklističkih staza, u planu izgradnja logističkog centra

04.07.2020. u 15:22h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Opti-Bike", Subotica je dobila sredstva za izgradnju biciklističke staze koja će povezati naš grad sa Tompom, kao i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju logističkog centra, koji bi trebalo da olakša pretovar robe između teretnog i željezničkog saobraćaja.
Nastavak proširenja mreže biciklističkih staza, u planu izgradnja logističkog centra

Meštani Hajdukova koji svakodnevno koriste bicikl kao osnovno prevozno sredstvo i njime prelaze državnu granicu, konačno će dobiti biciklističku stazu koja će ovo naselje povezati sa Tompom. Zahvaljujući Interreg-IPA programu prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, obezbeđeno je 387 hiljada evra za izgradnju 1,5 kilometara staze duž Segedinskog puta, dok preostalih 69 hiljada evra ravnopravno obezbeđuju Subotica i Tompa iz sopstevnog budžeta.

- Biciklistička staza postoji do Hajdukova, a sada će se izgraditi u i zoni gde postoji granični prelaz, jer je ipak reč o prekograničnom projektu. Realizacija projekta trebalo bi da traje 18 meseci, pri čemu ćemo javne nabavke raspisati 1. septembra, dok bi radovi na izgradnji biciklističke staze trebalo da počenu početkom sledeće godine - kaže Akoš Ujhelji, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, dodajući da projekat "Opti-Bike" ima višestruki značaj. - Glavni cilj je zaštita životne sredine, jer je od izuzetne važnosti da građani pređu sa motornih vozila na biciklu kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida u vazduhu. Zatim, povećava se bezbednost učesnika u saobraćaju, razvija se prekogranična saradnja i cikloturizam, a od velike važnosti je i to što se skraćuje vreme čekanja na granici, koje u letnjim mesecima može da traje i do nekoliko sati, a biciklom se ove gužbe mogu izbeći.

Nastavak proširenja mreže biciklističkih staza, u planu izgradnja logističkog centra

BICIKLISTIČKA STAZA PREMA INDUSTRIJSKOJ ZONI - U okviru projekta "Opti-Bike", Subotica je izradila projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju ukupno 25 kilometara biciklističkih staza, među kojima je i ona u Malom Bajmoku, koja bi povezala centar grada sa Industrijskom zonom. - Tamo imamo potrebu za oko 6.000 radnika koji su od nas to u više navrata tražili i pitali da li postoji mogućnost da se izgradi biciklistička staza. Imamo spremnu projektno-tehničku dokumentaciju i konkurisali smo za sredstva za izgradnju kod Ministarstva saobraćaja, ali je zbog vanrednog stanja i epidemije svuda skraćen budžet i nismo uspeli to da izdejstvujemo, ali je svakako u planu da i na tom delu izgradimo stazu - kaže naš sagovornik.

Osim proširenja mreže biciklističkih staza, planira se i izgradnja logističkog centra u blizini Javnih skladišta, koji će pomoći u pretovaru robe između teretnog i železničkog saobraćaja, a time i značajno smanjiti broj kamiona i šlepera koji prolaze kroz grad. Ukupna vrednost ovog projekta je nešto više od 1,6 miliona evra.

- Naš, subotički budžet je oko 300 hiljada evra i od toga želimo da izradimo projektno-tehničku dokumentaciju za logistički centar, a smisao ovog projekta je da olakšamo prepakivanje robe sa kamiona na železnicu i sa železnice na kamione, tako da ne moraju da ulaze u Suboticu. To će dodatno olakšati izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta, jer će se roba prevoziti putem železnice i time potpuno smanjiti teretni saobaćaj u gradu - dodaje Ujhelji.

Nastavak proširenja mreže biciklističkih staza, u planu izgradnja logističkog centraNastavak proširenja mreže biciklističkih staza, u planu izgradnja logističkog centra

Do sada je u okviru projekta "Opti-Bike" izgrađeno oko 7,9 kilometara biciklističkih staza u Subotici, odnosno oko 3 kilometra na Kelebiji i 4,9 kilometara u Bačkim Vinogradima, kako bi se meštani ovih naselja povezali sa gradovima i opštinama u prekograničnoj regiji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 5727
Povezane teme

biciklistička staza

biciklizam

akoš ujhelji

izgradnja biciklističke staze

opti-bike

optibike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.