Komentara: 6
Pregleda: 3316

Naučni skup „Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela i prekršaja“

10.06.2015. u 16:51h
Izvor: Subotica.com
U Eko centru na Paliću danas je počeo naučni skup u organizaciji Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja,  koji ima za cilj da ukaže na problematiku maloletničke delikvencije i zakonskih sankcija za krivična dela koja počine.
Naučni skup „Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela i prekršaja“

- Ministar pravde Nikola Selaković nedavno je ofromio radnu grupu, u skladu sa akcionim planom za otvaranje poglavlja 23, i uz podršku USIDA-a završili smo posao oko izmena zakona o maloletncima, o maloletnim izvršiteljima krivičnih dela i prekršaja, koji su u najvećem broju slučaja i žrtve - objašnjava Biljana Pavlović, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

- Svi maloletni izvršitelji su žrtve nekog zlostavljanja ili nasilja u ranom detinjstvu,  bilo u porodici ili u okolini, i zato često i sami kreću tim putem. Ovaj zakon sa svojim izmenama omogućava da se postupak protiv maloletnika skrati, da se izriču vaspitni nalozi, kojih ima više i koji su u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika, ali da prilagođeni uzrastu maloletnika, ali i da se borimao da te ljude povratimo na pravi put, jer za njih ima vremena da se povrate i da budu korisni članovi društva. Zakon će ih tretirati na sličan način, samo što se nadležnost vraća na Osnovni sud,  predmete će raditi sudije i advokati, koji su završili specijalizaciju za rad sa maloletnicima, više će biti uključen Centar za socijalni rad, kaže Biljana Pavlović

Naučni skup „Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela i prekršaja“

Tokom predavanja dr Đorđa Ignjativića, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, rečeno je da je u našoj zemlji godišnje prijavljeno oko 4.000 učinilaca krivičnih dela, od čega je 4 odsto uzrasta od 14 do 18 godina i da je taj postotak porastao u poslednjih nekoliko godina. Stopa kriminaliteta maloletnika za celu republiku iznosi 55, a zanimljivo je da je ona u Beogradu 22 a u Novom Sadu čak 122. Maloletnici uglavnom bivaju prijavljeni za imovinska krivična dela u širem i užem smislu, dela protiv javnog reda i mira,  života i tela, zdravlja ljudi. Poredeći podatke u odnosu na kraj minulog veka, može se videti da je kriminalitet maloletnika od dominantnog imovinskog (pljačke) polako dobio karakter nasilničkog. Postupci protiv maloletnika se u najvećem broju slučajeva završavaju za manje od četiri meseca

Kao i u celoj zemlji, kriminalitet maloletnika je veliki problem i u našem gradu, a po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija, za njegovo rešavanje neophodna je saradnja svih ustanova i organizacija.

- Teška materijalna situacija i problemi u društvu doprineli su da se ovaj problem bude sve izraženiji, te su malotenici od pisanja grafita i pravljenja štete postali i često i narko dileri i počinioci teških krivičnih dela – kaže Maglai. – Problem moramo ozbiljno rešavati i svi zajedno moramo da ojačamo Centar za socjialni rad, određene humanitarne organizacije, koji će pomoći u reševanju, da utičemo na veću prosutnost i angažovanost tužilaštva i policije...

Izvor: Subotica.com
Naučni skup "Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela" Naučni skup "Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela" Naučni skup "Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela" Naučni skup "Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela" Naučni skup "Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela" Naučni skup "Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela" Naučni skup "Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela" Naučni skup "Maloletnici kao učinioci i žrtve krivičnih dela"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 3316
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.