Komentara: 11
Pregleda: 9792

Nazire se rešenje za višegodišnji problem podvožnjaka kod "Pionira"

10.08.2020. u 15:50h
Izvor: Subotica.com
Podvožnjak u Lošinjskoj ulici i dalje predstavlja problem za teretni saobraćaj, jer njegova visina od 3,3 metra nije namenjena za prolazak kamiona i šlepera većeg gabarita na putu do Javnih skladišta. Ovaj problem mogla bi da reši izgradnja brze pruge, u sklopu koje je projektovan novi podvožnjak punog profila u produžetku Bajnatske ulice.
Nazire se rešenje za višegodišnji problem podvožnjaka kod "Pionira"
Foto: Ilustracija

Podvožnjak, koji se nalazi u neposrednoj blizini fabrike "Pionir", ove godine je, čini se, zadao mnogo više muka vozačima kamiona i šlepera nego uobičajeno, budući da je prema svedočenju sugrađana i vlasnika prevozničkih firmi od početka godine zabeleženo oko sedam nezgoda u kojima su teretna vozila udarila u podvožnjak, zbog pogrešno procenjene visine.

- Od marta do danas, šest ili sedam kamiona se zaglavilo i u većini slučajeva kamioni budu toliko uništeni, da im policija ne dozvoljava da idu u saobraćaj, pa onda moje kolege i ja dođemo sa našim kamionima da prebacimo robu kako bi, ako nije oštećena, stigla do krajnjeg kupca - priča nam vlasnik jedne prevozničke firme, koji neretko pomaže kolegama u nevolji. - Kada se mali kamioni zaglave, to nije toliko veliki problem, jer to rešavamo tako što ispustimo gume koje imaju od 10 do 15 centimetara visinu i to bude dovoljno da se kamion spusti i da ga izvučemo. Međutim, problem su veliki kamioni i šleperi, oko kojih se mučimo dva-tri sata, a kada konačno uspemo da ih odglavimo, nemaju gde da se okrenu i moraju da idu rikverc do Senćanskog puta, što je muka i za njih i za ostale učesnike u saobraćaju.

Nazire se rešenje za višegodišnji problem podvožnjaka kod "Pionira"Po njegovim rečima, ovo nije novi, već dugogodišnji problem deonice koja predstavlja najznačajniju poveznicu sa Javnim skladištima, zbog čega su se u nekoliko navrata obraćali Mesnoj zajednici i Gradskoj upravi u pokušaju da dođu do zajedničkog rešenja. Značajnih pomaka nije bilo, a vreme je donelo i nove poteškoće.

- Nije nikakva tajna da su nam iskusni vozači koji poznaju puteve, čuvaju kamione i kojima se ovo nikada ne bi desilo, otišli u inostranstvo da rade za veću platu, dok su ovde ostali početnici, mladi i neiskusni vozači koji su se do juče bavili nekim drugim poslom i kada sednu u kamion, oni ukucaju u navigaciju ulicu i voze, ne prate znakove i onda se desi to što se desi. Pre oko mesec i po dana smo "čupali" čoveka koji je odrastao na Prozivci i zna za problem sa podvožnjakom, ali je i sam rekao da je pratio navigaciju, da nije razmišljao i desio se karambol - dodaje naš sagovornik.

Nazire se rešenje za višegodišnji problem podvožnjaka kod "Pionira"Prema zvaničnoj evidenciji "Infrastrukture železnice Srbije", ove godine je zabeležen samo jedan slučaj da je kamion udario u podvožnjak i to 8. jula, nešto pre 14 časova. Kako objašnjava Nenad Stanisavljević, pi-ar preduzeća, na prilaznim putevima je propisno postavljena vertikalna drumska signalizacija, koja upozorava na udaljenost do podvožnjaka i njegovu visinu od 3,3 metra, što znači da u postojećem stanju, ovaj podvožnjak nema slobodan profil koji omogućava prolaz teških teretnih vozila.

- Projektom izgradnje pruge za velike brzine, na deonici Novi Sad-Subotica, planirana je rekonstrukcija podvožnjaka u Lošinjskoj ulici i njegovo proširenje u skladu sa projektovanom kolosečnom situacijom. Međutim, i nakon rekonstrukcije ovog podvožnjaka biće zadržana postojeća visina slobodnog profila od 3,3 metara, koja ne omogućava prolaz kamiona i autobusa. Zbog blizine podvožnjaku kompleksa fabrike "Pionir", prilaznih puteva, ulice Senćanski put i privatnih stambenih objekata u Balkanskoj ulici, nije moguće ni prilikom rekonstrukcije visinu slobodnog profila podvožnjaka povećati do 4,5 metara - objašnjava Stanisavljević.

Nazire se rešenje za višegodišnji problem podvožnjaka kod "Pionira"Kako bi pokušala da skrene pažnju vozačima i upozori ih na vreme, lokalna samouprava je pre nekoliko godina u dva navrata postavila visinske barijere na prilazu podvožnjaku, a koje su, kako navode iz Sekretarijata za investicije i razvoj, nailaskom kamiona uništene istog dana kada su i postavljene.

- Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje je u skladu sa svojim nadležnostima i Projektom tehničke regulacije saobraćaja postavilo saobraćajnu signalizaciju kojom se zabranjuje prolazak vozila čija visina prelazi 3,3 metra. Navedena signalizacija je postavljena na Senćanskom putu, u Lošinjskoj ulici, kao i na samom podvožnjaku - dodaju iz nadležnog Sekretarijata.

Nazire se rešenje za višegodišnji problem podvožnjaka kod "Pionira"

Ilustracija

POLA PROBLEMA SE REŠAVA, POLA ČEKA REŠENJE - Osim po saobraćajnim nezgodama teretnih vozila, ovaj podvožnjak je Subotičanima poznat i po tome što je nakon malo jačih padavina prolaz poplavljen, čime je neretko blokiran saobraćaj. Za rešenje ovog problema, vozači će morati da se strpe, jer se prolaz ispod podvožnjaka nalazi na nižoj tački u odnosu na glavni (Senćanski) put, a odvodni kapaciteti su takvi da otežano propuštaju sakupljenu vodu.

Zbog toga, ali pre svega boljeg i bezbednijeg prilaza gradu, Stanisavljević kaže da je prilikom izgradnje pruge za velike brzine projektovan podvožnjak u produžetku Bajnatske ulice, koji će biti u punom profilu, dok je za potrebe izmeštaja kompletnog teretnog saobraćaja iz grada, lokalna samouprava prilagodila urbanistički plan ovog dela grada, a u planu je i da izgradi nedostajuću infrastrukturu u vidu spojnog puta, dužine oko kilometar.

- Ovaj podvožnjak će biti glavni ulazni pravac sa auto-puta A1, Horgoš-Beograd, petlja Istok, Senćanski put. Zameniće sadašnji ulaz u grad preko dve rampe na Senćanskom putu, preko Senćanske i sadašnje Beogradske pruge - poručuje pi-ar "Infrastrukture železnice Srbije".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 9792

Povezana vest

Povezane teme

izmeštanje teretnog saobraćaja

teretni saobraćaj

podvožnjak kod pionira

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.