Komentara: 0
Pregleda: 1902

Ne idu kućama ni vikendom

15.02.2010. u 20:11h
Izvor: Blic
<p>Malo gde su studenti zadovoljni sme&scaron;tajem kao stanari subotičkih domova "Ivo Lola Ribar" i "Bosa Miličević". Mnogi od njih tvrde, da posle rekonstrukcije prostorija, u domovima imaju bolje uslove za rad nego kod kuće, pa neki vikendom ne odlaze u rodna mesta, već ostaju u Subotici.</p>
Ne idu kućama ni vikendom

Veljko Vojnić, direktor Studentskog centra, kaže da u oba doma živi 700 stanara, a pravo na smeštaj imaju svi studenti koji su na budžetu. Od ove godine, po ekonomskim cenama, pravo na smeštaj imaju i samofinansirajući studenti, pa i oni koji su izgubili godinu. Samofinansirajući za smeštaj mesečno plaćaju 1.100 dinara, a ostali 5.000 do 7.000 dinara.

- Opremljeni smo kompjuterskim mrežama, a kablovska TV mreža postoji samo u jednom domu. Objekti su pod video nadzorom, što je povećalo bezbednost i smanjilo ekcese. Imamo recepcionare koji kontrolišu ulazak putem identifikacionih kartica - kaže Veljko Vojnić.

Od početka rekonstrukcije, pre tri godine, urađeno je 70 odsto posla, pa su domovi iz treće kategorije prešli u drugu. Danijel Gilezan iz Zrenjanina, apsolvent na Ekonomskom fakultetu, kaže da je nakon rekonstrukcije život u domu lepši i da je studentima laknulo od kada kupatilo dele samo sa cimerima iz susedne sobe.

- Komfor nam zaista prija, nameštaj je nov. Imamo internet mrežu, mada signal nije podjednako dobar u celom objektu. Sve sobe imaju odlično grejanje, a žurke i unošenje alkohola je strogo zabranjeno. Ali, niko ne brani da se okupimo i družimo po sobama - kaže Danijel.

Studenti imaju samo jednu primedbu - nemaju frižidere. Objašnjeno im je da bi se njihovim unošenjem potrošnja struje prilično povećala. Računi bi bili viši, a bilo bi problema i sa instalacijama.

Jelena Popov iz Zrenjanina kaže da je nekada u domu bilo više druženja, ali joj novi kućni red ne zadaje mnogo muka, pošto je u Suboticu došla da što pre završi fakultet.

- Uslovi su veoma dobri, ali i meni nedostaje frižider. Pored sobe imamo kuhinju i kupatilo. Sve je novo i možemo da koristimo rešo za kuvanje kafe, ili čaja. Dozvoljeno je da primamo posetu do 23 sati, a ako domaćin želi da gosta zadrži na spavanju, mora ga prijaviti recepcionaru i pritom plati simboličnu cenu troškova boravka - kaže Jelena.

Mirijana Tanić iz Zvornika, student druge godine master studija na Ekonomskom fakultetu. Pet godina živi u domu "Bosa Miličević" i kaže da joj naročito leti nedostaje frižider.

- Od prošle godine imamo mnogo bolje uslove za učenje. U domu je mirnije, društvo je odlično i jedni drugima izlazimo u susret - kaže Mirijana.
Adrijani Šojić iz Zrenjanina, studentkinji master studija, domski smeštaj odgovora zbog protoka informacija. Nedostaju joj žurke, ali su zbog novog kućnog reda mnogi su postali bolji studenti.

- Rekonstrukcijom doma i zamenom nameštaja dobili smo uslove kakvi se samo mogu poželeti. Žurke su zabranjene, ali se okupljamo i zabavljamo - kaže Ratko Radičev, apsolvent Ekonomskog fakulteta iz Bačkog Brega.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1902
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.