Komentara: 0
Pregleda: 1473

Ne kasne radovi, kasne pare

15.02.2009. u 10:47h
Izvor: Subotičke novine
<p>Malo je investicija na kugli zemaljskoj koje opstaju u globalnoj besparici pa je zato sasvim umesno interesovanje javnosti za poziciju Narodnog pozori&scaron;ta u Subotici , najveće investicije u regiji u domenu kulture. Interesovanje je podstaknuto i činjenicom da je uočljivo pala dinamika radova na gradili&scaron;tu.</p>
Ne kasne radovi, kasne pare

Za sada nema kašnjenja radova na izgradnji Narodnog pozorišta, ima kašnjenja para, ali finansiranje investicije nije upitno, tvrde sagovornici „Subotičkih novina”. Zoran Francišković, vlasnik građevinskog preduzeća „Panongrada”, kaže da mu je republički budžet, odnosno Nacionalni investicioni program iz kojeg je finansirana prva faza izgradnje, dužan 9 miliona dinara za realizovane poslove u prošloj godini, ali očekuje da će novac uskoro biti uplaćen.

Kašnjenje uplate je nastalo zbog kašnjenja prilikom donošenja budžeta, ali očekujem da će tokom ovog meseca stići sredstva. Polovinom decembra smo potpisali ugovor sa pokrajinskim Fondom za kapitalna ulaganja o finansiranju druge faze i takođe ovih dana očekujem uplatu. Radovi na gradilištu nisu potpuno ugašeni, radilo se smanjeno zbog niskih temperatura u januaru, ali odradili smo sve pripremne radove za drugu fazu i spremni smo da počnemo čim vreme dozvoli. Pozorište je jako veliki i značajan objekat i ja sam optimista da će sve biti realizovano na vreme i u roku — kaže Francišković.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Nadica Momirov potvrđuje da je u NIP–u za 2008. za izgradnju pozorišta ukupno odobreno 56 miliona dinara, te da je 9 miliona u trezoru ostalo kao dug, koji je prebačen u 2009. godinu. Ona dodaje da se ovih dana intenzivno radi na raspodeli sredstava za ovogodišnji NIP i očekuje da bi se program mogao naći već na sledećoj sednici Vlade, nakon čega će Ministarstvo kulture ponovo poslati račun u Trezor radi isplate.

Inače, druga faza izgradnje je planirano da bude nastavljena u kontinuitetu posle prve i da traje do kraja ove građevinske sezone. Pomoćnik direktora za kapitalne investicije u Direkciji za izgradnju grada Kristijan Bartuš kaže da je prema tome početak druge faze ozvaničen potpisivanjem ugovora sa izvođačem u decembru. On takođe ističe da se betoniranje konstrukcije nije moglo raditi zbog niskih temperatura. Radovi će u ovoj fazi koštati 200 miliona dinara, a prema utvrđenoj proceduri iz pokrajinskog Fonda se očekuje 20 posto avansne uplate.

Prema informacijama iz Fonda ugovor o isplati 40 miliona dinara je pripremljen i danas (četvrtak, 12. februara) ili sutra trebalo bi da bude potpisan. U Fondu takođe napominju da je procedura otežana zbog privremnog budžetskog finansiranja, te da je Izvršno veće odobrilo sredstva, a finasijski plan usvojen pre deset dana. Takođe, ističu da su svi započeti projekti prioritet i da će biti nastavljeni.

Da podsetimo, ukupna predračunska vrednost izgradnje pozorišta je oko 23 miliona evra, a sprovodi se po ugovoru prema kojem se po 45 posto izdvaja iz republičkog i pokrajinskog budžeta i 10 posto iz gradskog. Po tom ugovoru prva faza je bila finansirana iz NIP-a, odnosno, sredstvima Republike, a Zavod za urbanizam je već predao u NIP kompletnu dokumentaciju i za treću fazu koja treba da bude realizovana u 2010. godini. Prema predračunskoj vrednosti ona bi koštala preko 6,5 miliona evra i time bi Republika ispunila sve svoje obaveze. Osim 200 miliona dinara za drugu fazu, Pokrajini preostaje još jedna tranša koja će sa gradskim novcem otići na opremanje pozorišta.

***

Četiri miliona za Dečje pozorište

Prema infomacijama Službe za odnose sa javnošću pri vojvođanskom Fondu za kapitalna uglanja pripremljena su i tri ugovora za nastavak adaptacije Dečjeg pozorišta na ukupnu vrednost od oko četiri miliona dinara, koji bi ovih dana trebalo da budu potpisani. Adaptacija kasni skoro pola godine, a ugovorena vrednost radova je 20 miliona dinara.

Ansambl Dečjeg pozorišta, inače, ovih dana učestvuje na dva festivala, u Užicu i Sarajevu, a direktorica Jaka Prka Vujević, koju smo zatekli na putu u autobusu, s nevericom kaže da je spremna istog trenutka da se vrati ukoliko je istina da se čeka samo njen potpis.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1473
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.