Komentara: 7
Pregleda: 1705

Ne krećite na odmor sa malom decom bez putne apoteke i zdravstvenog osiguranja!

30.06.2024. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Ne krećite na odmor sa malom decom bez putne apoteke i zdravstvenog osiguranja!

Antipiretici - analgetici su obavezni lekovi koje treba da sadrži svaka putna apoteka, uz to potrebno je spakovati toplomer, kao i preparate za dezinfekciju rana, savetuju pedijatri iz Dečjeg dispanzera.

Nije loše poneti neki antihistaminik ukoliko ih je dete ranije primalo zbog alergija ili ukoliko je sklono burnijim reakcijama na ujede insekata. Postoje i antihistaminici koji se daju za bolest vožnje, pa ukoliko mališani pate od kinetoze roditelji mogu da se posavetuju sa izabranim lekarom. Bolja opcija su svakako prirodne varijante, pa tako na tržištu mogu da se nađu lizalice koje su namenjene za ublažavanje simptoma kinetoze i odlična su zamena za antihistaminike koji imaju centralno dejsvo i jako uspavljuju. Mališane koje muči bolest vožnje treba animirati da gledaju kroz prozor u daljinu. Takođe, ne treba im davati igračke ili ekran kako ne bi gledali ka dole - savetuje dr Ana Ibrajter, pedijatar u Dečjem dispanzeru - Probiotici su nešto što roditelji mogu davati deci na svoju ruku u slučaju prolivastih, kašastih i vodenastih stolica, a mogu se davati i preventivno. Dobro je u putnu apoteku spakovati rastvor za elektrolite, kao i medicinski ugalj ili beli ugalj koji takođe može da pomogne u čišćenju creva od patoloških agenasa.

Za godinu i po dana vakcinu protiv HPV-a primilo svega 351 dete

Uz ove lekove i medicinska sredstva, putna apoteka treba da sadrži i preparate za zaštitu i negu kože.

- Obavezno na putovanje treba poneti kremu namenjenu deci sa 50+ zaštitnim faktorom. Uz kremu koja štiti od sunca treba mališanima obezbediti boravak u hladovini (najbolje prirodnoj), a u najtolijem delu dana ne treba biti napolju. Upotreba preparata za negu kože nakon sunčanja je nešto što preporučujemo, kao i upotrebu repelenata za komarce i krpelje. Dobro je imati ove repelente u spreju, a savetuje se i upotreba aparata koji se uključuju u struju i isparavaju tečnost koja odbija insekte - dalje navodi sagovornica - Sadržaj putne apoteke treba da bude prilagođen navikama porodicem kao i destinaciji na koju se putuje. Roditelji čije dete ima neku hroničnu bolest svakako na put treba da ponesu i propisanu terapiju u dovoljnoj količini. Ovo svakako znaju svi roditelji dece sa hroničnim bolestima.

Putna apoteka - koji lekovi mogu da pomognu na putovanjuSa druge strane, navode lekari, lekovi poput antibiotika ne treba da se nađu u putnoj apoteci.

- Roditelji ne treba da nose antibiotike niti da ih daju deci bez konsultacije sa stručnjakom, već u slučaju da procene da je detetu potrebna ovakva terapija treba da se obrate lekaru u mestu u kom letuju. Podvlačim da nije opravdano davati detetu antibiotik po sopstvenoj proceni, jer ukoliko je u pitanju viroza ta terapija može samo naškoditi normalnoj flori usta, creva u kože. Zato ukoliko posumnjaju da se radi o bakterijskoj infekciji uha ili grla roditelji treba dete da odvedu na lekarski pregled - objašnjava dr Ibrajter - Putno zdravstveno osiguranje je nešto bez čega nikako ne treba da krećemo na putovanje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 6 časova
Komentara: 7
Pregleda: 1705
Povezane teme

pedijatar

putna apoteka

dečji dispanzer

letovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.