Komentara: 6
Pregleda: 3314

Ne odlagati posetu logopedu ako dvogodišnje dete uopšte ne govori

14.02.2022. u 16:46h
Izvor: Subotica.com
Posetu logopedu nikako ne treba odlagati ukoliko dete od godinu dana ne obraća pažnju na govor ili ukoliko dete od dve godine uopšte ne govori, upozoravaju stručnjaci. Sa druge strane, ukoliko govorno-jezički razvoj kod dece teče uobičajeno nema potrebe za odlazak kod logopeda pre 3. godine kada se i zakazuje obavezan sistematski pregled.
Ne odlagati posetu logopedu ako dvogodišnje dete uopšte ne govori

Kako govoru prethodi razumevanje, beba od godinu dana treba da obraća pažnju na govor u okolini.

- To praktično znači da treba da gleda u osobu koja govori, da prati lice te osobe, kao i da se odaziva na ime. Jednogodišnje dete razume jednostavne naloge (dođi, daj...), ali i zabrane (ne smeš, nemoj...). Ukoliko dete ovog uzrasta pitamo gde mu je tata, ono treba da se okrene ka ocu. Takođe, dete oko prvog rođendana izgovara prvu reč sa značenjem- objašnjava Zita Dudaš, logoped u Razvojnom savetovalištu - Ukoliko beba od godinu dana ne obraća pažnju na govor potrebno je odmah odvesti kod logopeda

Ne odlagati posetu logopedu ako dvogodišnje dete uopšte ne govoriSignal za odlazak kod logopeda je i ako dvogodišnje dete nema minimalni fond od pedesetak reči, objašnjava naša sagovornica.

Te reči mogu biti i onomatopeja (oponašanje glasova životinja i glasova iz prirode), a u reči računamo i ukoliko dete izgovara prvi slog od dužih reči. U ovom uzrastu deca počinju da formiraju iskaze od 2 reči (dođi mama, ide auto...) U Razvojno savetovalište se roditelji najčešće i javljaju zbog toga što deca od dve, dve i po godine još uvek ne govore. 

Na sistematskom pregledu u 3. godini života, proverava se da li postoji kašnjenje ili odstupanje u govorno-jezičkom razvoju, kao i da li postoji poremećaj ovog razvoja.

- Dete u ovom uzrastu treba da govori prosto proširenim rečenicama koje su gramatički pravilne. Takođe, dete treba da govori u 1. licu jednine.

Ne odlagati posetu logopedu ako dvogodišnje dete uopšte ne govoriEkranizaciju je potrebno potpuno isključiti iz života deteta i to do treće godine, izričiti su stručnjaci. 

- Dete do treće godine ne sme uopšte da bude ispred telefona, kompjutera, televizora. Ovo je jako važno jer pravilna komunikacija je dvosmerna, a dvosmerne komunikacije nema prilikom praćenja ekranizovanih sadržaja. Takođe, u najranijem uzrastu dete mora da gleda lice osobe koja mu se obraća, kao i da prati artikulaciju, a pravilne artikulacije kod lika iz crtanog filma nema - pojašnjava naša sagovornica - Dete mora da vidi ljudski lik, ljudsku artikulaciju i da čuje prirodan glas, a ne treba da sluša glasove koji izlaze iz tehničkih uređaja

Ne odlagati posetu logopedu ako dvogodišnje dete uopšte ne govoriUkoliko govorno-jezički razvoj teče uredno, dete će do 5. rođendana usvojiti pravilan izgovor svih glasova, a ukoliko to nije slučaj, vreme je za pomoć logopeda.

- Vrlo često u praksi nailazimo na to da deca koja su se na vreme javila, uz redovne posete logopedu i podršku porodice prevazilaze odstupanja u govorno-jezikom razvoju do petog ili šestog rođendana. Postoje i teži slučajevi razvojne disfazije, to je veliko odstupanje od tipičnog razvoja, sa takvom decom je potrebno mnogo raditi. Ukoliko se uključe logoped, porodica, vaspitači, može se ostvariti ozbiljan napredak - zaključuje naša sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3314
Povezane teme

dom zdravlja subotica

sistematski pregled

dečiji dispanzer

logoped

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.