Komentara: 19
Pregleda: 6686

Neće da gledaju „Velikog brata“

04.11.2009. u 17:19h
Izvor: Blic
<p>Većina Subotičana burno je reagovala na mogućnost da se odlukom RRA ukine emitovanje serija, filmova i prenosa sportskih događaja na televizijskim kanalima iz regiona, kao &scaron;to su HRT1, HRT2, RTL, OBN i drugi. Građani misle da &bdquo;programe koji ne&scaron;to vrede emituju upravo one stanice koje bi mogle da im postanu nedostupne".</p>
Neće da gledaju „Velikog brata“

Petar Kuntić, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, otišao je i korak dalje najoštrije osuđujući nameru RRA da zabrani emitovanje hrvatskih programa jer bi to bilo „ponovno uskraćivanje prava hrvatske manjine u zemlji".

Za samo nekoliko dana od kada je u javnost procurila vest o nameri Saveta RRA na „Fejsbuku" je osnovano nekoliko grupa pod nazivom „Hoću da gledam HRT, RTL, Novu, Duna TV" sa objašnjenjem da „neće da gledaju „Farmu" i „Velikog brata". Broj članova svakodnevno raste, a Toni Bedalov, jedan od kreatora grupe, kaže da je namera o ukidanju kvalitetnog programa nedopustiva.

- Takva odluka se protivi svim stremljenjima države ka evropskim vrednostima i međunarodnim ugovorima o prekograničnoj saradnji. Programi tih televizijskih stanica su visokoprofesionalni i mogu da posluže za primer pojedinim našim kanalima po objektivnosti i kvalitetu - kaže Bedalov.

Aranka Kovač je razočarana namerom RRA, jer „hrvatski i mađarski programi imaju bolju i moderniju programsku šemu za razliku od domaćih stanica na kojima se po ko zna koji put repriziraju serije ili emituje rialiti šou koji vređa zdrav razum".

- Osim nacionalnog „Dnevnika" i programa TV B92, ne postoji nijedna domaća stanica koja ima sadržajan i kvalitetan program i izbor filmova i serija. Pratim serije na RTL-u, HRT-u i pojedine emisije na mađarskim TV stanicama, ali ih gledaju i moja deca, komšije i kolege - kaže Kovačeva.

Zbog najave da će biti ukinuto emitovanje TV programa televizija susednih zemalja mnogim Somborcima biće uskraćeno pre svega gledanje programa hrvatskih televizija. Sombor je pokriven kablovskom mrežom SBB-a i lokalnog kablovskog emitera „Bivalenta".

- U kablovskom sistemu emitujemo hrvatske i mađarske programe koje naši građani inače vide i preko običnih antena, a to su prvi i drugi program Hrvatske televizije i prvi program Mađarske televizije. Naše procene su da te programe prati 20 do 30 odsto gledalaca. Kakva god da bude odluka o sudbini tih programa mi ćemo je poštovati - kaže direktor „Bivalenta" Damir Šušut. Najveći deo grada pokriva kablovski operater SBB. Generalna direktorka Dragica Pilipović kaže da će kvalitet kablovske ponude kod većih distributera u Srbiji, među kojima je i SBB, biti oštećen pošto ima dosta kvalitetnih domaćih i stranih kanala koji nude bogate sadržaje.

Najavu da će u kablovskoj ponudi ostati bez informativnog i zabavnog programa iz susedne BiH i Hrvatske ne gleda sa odobravanjem ni većina Vrbašana. Mnogi se prisećaju slučaja kada je sa početkom emitovanja jednog od najgledanijih rialiti šou programa na domaćoj televiziji ta emisija bila skremblovana na hrvatskom RTL. Tada su, kažu, u boljoj poziciji bili vlasnici vazdušnih TV-antena. Sada, mogućnost da će ostati bez omiljenih emisija i filmova, korisnici kablovske različito komentarišu.

Šta mislite o mogućnosti da RRA zabrani gledanje nekih programa susednih država

Ivan Sadojević - Subotica
Umesto da se mogućnosti informisanja proširuju, pojedinci žele da nam ih uskrate. Nisam nacionalno opterećen, već želim da gledam kvalitetan program.

Stefan Vuković - Subotica
Gledam komedije na RTL-u i filmove. Ne bi trebalo ukinuti strane televizijske programe, jer imaju dobar izbor u okviru programskih šema.

Tivadar Farago - Sombor
Ne bi trebalo ukidati te kanale, jer nude pre svega kvalitetan program, nasuprot nekim našim televizijama. Pitanje autorskih prava nije regulisano ni u Srbiji.

Zoran Hajtl - Sombor
To nije u redu, ali ukoliko se tako nešto i desi, onda bi smanjenje broja kanala trebalo da prati i smanjenje cene, pa bi umesto 700 dinara cena bila manja.

Anja Dolapčev - Vrbas
- Pratim programe televizija iz svih okolnih republika i smatram da nije fer ukoliko nam to bude onemogućeno. Ionako nemamo veliki izbor, a ovo je dodatno ograničavanje.

Miroslav Kovač - Vrbas
- S obzirom na to da pratim informativni program iz većine susednih država, i sama najava za mene je skandalozna, a kamoli sprovođenje iste u delo.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 6686
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.