Komentara: 8
Pregleda: 3669

Neće obveznice - traže zemlju nazad

07.11.2012. u 18:48h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici je do sada podneto preko 200 zahteva za povraćaj oduzete imovine nakon II svetskog rata, a najveći deo tih zahteva se odnosi na vraćanje poljoprivrednog zemljišta.
Neće obveznice - traže zemlju nazad

Članovi Udruženja nisu zadovoljni zakonskim rešenjem po kojem će biti vraćeno zemljište u obliku u kojem je oduzeto jer smatraju da je u međuvremenu došlo do brojnih promena na osnovu kojih zemlja neće moći da se vrati u takvom obliku. Stoga traže da im se, umesto kako je predviđeno, u obveznicama, zemlja vrati u naturi, jer smatraju da država ima dovoljno zemlje za tako nešto i sumnjaju da će imati dovoljno novca da isplati sve u obveznicama.

Na području severne Bačke podneto je 721 zahtev vezan za proces restitucije, od čega je u Subotici podneto 207 zahteva. Najveći deo zahteva podnetih u Subotici, čak 90 odsto, odnosi se na vraćanje poljoprivrednog zemljišta. U Udruženju se i dalje ne slažu sa rešenjem po kojem je moguće vraćanje zemlje samo u naturi, dakle, onako kako je i oduzeto, pošto je u međuvremenu došlo do raznih komasacija, otuđivanja zemljišta, zamene čime će, kako je ocenjeno, biti retki srećnici kojima će biti vraćena ona zemlja koja im je i oduzeta.

Ostali će biti obeštećeni kroz obveznice, što u ovom udruženju ne podržavaju, pošto smatraju da za to neće biti dovoljno novca, već zahtevaju da se vrati zemlja. Ako ne ona oduzeta, onda bar odgovarajuća zamena.

U ceo proces, pored Udruženja, uključeni su Poštanska jedinica u Subotici, gde se obavljaju razgovori, kao i Istorijski arhiv i organi lokalne samouprave. U Udruženju koje okuplja oko 500 zaitneresovanih za povrat imovine, jedino zamerke upućuju službi Katastra nepokretnosti. U samom istorijskom arhivu, svaki drugi zahtev se odnosi na restituciju, tako da su na svoj internet sajtu postavili i obrasce potrebne za ceo proces, kao i informacije o rešenim i gotovim predmetima.

Na press konferenciji je takođe izneto da je Agenciji za restituciju u Beogradu do sada podneto preko 9.000 zahteva, a doneto je preko 700 izvršni odluka, na osnovu kojih je vraćeno više od 18.000 kvadrata poslovnih prostora, preko 11.500 kvadrata stanova, 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta, 250 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, pet hektara šuma i šumskog zemljišta, u ukupnoj vrednosti od oko 60 miliona evra. Očekuje se da će ukupno biti oko 35.000 zahteva.

Izvor: RTV Yueco
Press konferencija o sprovođenju Zakona o restituciji Press konferencija o sprovođenju Zakona o restituciji Press konferencija o sprovođenju Zakona o restituciji Press konferencija o sprovođenju Zakona o restituciji Press konferencija o sprovođenju Zakona o restituciji Press konferencija o sprovođenju Zakona o restituciji Press konferencija o sprovođenju Zakona o restituciji Press konferencija o sprovođenju Zakona o restituciji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3669
Povezane teme

restitucija

povrat oduzete imovine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.