Komentara: 29
Pregleda: 4370

Nedostaju udžbenici na jezicima manjina

20.09.2013. u 14:50h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Ni ove školske godine učenici nacionalnih manjina u Vojvodini nemaju sve užbenike zbog čega su predstavnici nacionalnih zajednica zatražili da Ministarstvo prosvete uputi još jedan zahtev Zavodu za štampanje užbenika.
Nedostaju udžbenici na jezicima manjina

U Hrvatskom nacionalnom veću (HNV) u Subotici kažu da 12. generacija đaka pohađa nastavu na hrvatskom jeziku, ali država nije nikada finansirala prevođenje nijednog udžbenika, osim što je ove godine Ministarstvo obrazovanja platilo za osnovce knjige od prvog do četvrtog razreda, a ostale su kupljene, prevođene i štampane sredstvima HNV-a i donacijama iz Hrvatske. Prema rečima predsednika IO HNV Darka Sarića Lukendića to Hrvate u Srbiji stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge manjine u zemlji i u Hrvatskoj koja finansira udžbenike za srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj.

- Nastava na hrvatskom jeziku se u Subotici organizuje u pet osnovnih i tri srednje škole. Niži razredi imaju udžbenike zahvaljujući HNV–u i donaciji iz Hrvatske, a viši razredi imaju samo udžbenik iz hrvatskog jezika.

Za ostale predmete koriste udžbenike iz Hrvatske, iako Ministarstvo obrazovanja Srbije ima obavezu da svake godine raspiše konkurs za kupovinu niskotiražnih udžbenika. Već četiri godina od kako postoji taj zakon, ali se to nije dogodilo. Na državnom nivou je dogovoreno finasiranje udžbenika, međutim, rezultata još nema – kaže Darko Sarić Lukendić.

U O.Š. „Matija Gubec“ u Tavankutu, gde se nastava organizuje na srpskom i hrvatskom jeziku, za časove u višim razredima, osim za hrvatski jezik, učenici koriste udžbenike iz Hrvatske kao pomoć u nastavi.

- Koriste se udžbenici koji nisu odobreni u našoj zemlji i nisu u skladu s planom i programom u Srbiji. Nastavnici sami izrađuju dopune. To nam je za sada jedina opcija što otežava rad i iziskuje dodatne pripreme. Stručnu literaturu kupujemo na Sajmu knjiga u Zagreba – kaže direktorica škole Stanislava Prćić Stantić.

Više od 340 đaka subotičkih osnovnih škola uči bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture, ali još uvek ne postoji nijedan udžbenik koji bi pomogao deci da lakše savladaju gradivo.

Sa manje knjiga u školu je krenulo oko 15.000 osnovaca koji u vojvođanskim školama imaju nastavu na mađarskom jeziku. Osnovcima nedostaje desetak udžebenika. U Nacionalnom savetu Mađara kažu da deca nemaju udžbenike iz gramatike, istorije, biologije, a malo je udžbenika i za srednjoškolce.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 4370
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.