Komentara: 0
Pregleda: 1860

Nedostupnost terapije i mali broj alergologa vodeći problemi u dijagnostici i lečenju alergija

08.04.2022. u 11:37h
Izvor: Subotica.com
Nedostupnost terapije i mali broj lekara alergologa samo su neki od problema sa kojima se suočavaju osobe koje pate od alergija, rečeno je juče na skupu pod nazivom "Karavan alergija" koji je okupio pacijente i stručnjake iz ove oblasti.
Nedostupnost terapije i mali broj alergologa vodeći problemi u dijagnostici i lečenju alergija

Alergija nije kijavica pa da se leči maramicama, poručuju pacijenti i dodaju je u pitanju bolest koja sa sobom nosi i brojne probleme poput stresa, depresije, pada koncentracije i slično. Takođe, osobe koje pate od alergija kažu da se suočavaju i sa brojnim problemima u okviru zdravstvenog sistema, od kojih je vodeći nedostupnost terapije. 

- Epinefrin, adrenalinski injektor koji spašava život kada se radi o najtežem obliku alergijeske reakcije, anafilaksi, uopšte nije na Listi lekova u našoj zemlji. Osim nedostupnosti teapije, mi pacijenti se suočavamo i sa slabom dijagnostikom, malim brojem alergologa, a naročito pedijatara alergologa - kaže Snežana Šundić Vardić iz Udruženja "Alergija i ja" - Alergija nije problem pojedinca, već čitave porodice. Prilikom neprospavane noći zbog svraba kod atopijskog dermatitisa ne pati samo dete, već i roditelji. Pacijenti se često suočavaju sa stresom, depresijom, padom koncentracije, padom produktivnosti na poslu i slično. 

Nedostupnost terapije i mali broj alergologa vodeći problemi u dijagnostici i lečenju alergijaKada su u pitanju alergije situacija je u Subotici nešto složenija, budući da imamo veliki broj alergičnih na polen ambrozije.

- Naš glavni inhalatorni alergen, osim kućne prašine, je ambrozija. Ona je počela devedesetih godina, baš na ovom području. Mi smo bili prvi zahvaćeni i imamo najveći broj obolelih kako odraslih, tako i dece. To je specifičnost našeg kraja - objašnjava klinički alergolog i imunolog Opšte bolnice Subotica, dr Mirjana Dukić.

Nedostupnost terapije i mali broj alergologa vodeći problemi u dijagnostici i lečenju alergijaKada su u pitanju nutritivne alergije, statistika kaže da 6 do 8 odsto mališana ima neku vrstu alergije na hranu. To znači da u jednom odeljenju od 24 učenika, dvoje dece imaju ili će imati alergiju na hranu.

- To je ozbiljan problem sa kojim se deca suočavaju, jer oni mogu doći u kontakt sa tim alergenima, koji mogu biti i životno ugožavajući, u školi, na rođendanskim proslavama, javnim skupovima, svuda. I zato je važno da širimo i prenosimo znanje o nutritivnim alergijama što većem broju građana, kako bismo pomogli i zaštitili najmlađe koji imaju neku alergiju na hranu - objašnjava doc. dr Borko Milanović sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, do 2040. godine, oko 50 odsto populacije će imati neku vrstu alergija. "Karavan alergija", koji je okupio vodeće stručnjake iz ove oblasti i pacijente koji pate od alergija, organizovalo je Udruženje pacijenata "Alergija i ja".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1860
Povezane teme

sezona alergija

alergija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.