Komentara: 4
Pregleda: 1769

Nedovoljno biciklističkih staza

11.08.2010. u 00:02h
Izvor: RTV Yueco
Nedovoljno biciklističkih staza

Neorezane grane iznad njih, nepokošena trava oko njih, popucao asfalt i korenje drveća koje ga podiže - neke su od glavnih zamerki na biciklističke staze u gradu. Dužina svih staza u gradu je preko 30 kilometara, a da bi se zadovoljile potrebe svih bicklista u gradu, treba da ih bude bar još toliko. U međuvremenu, ni za održavanje postojećih – para nema.

Kako se navodi u jednoj studiji o biciklističkom saobraćaju u gradu, biciklistički saobraćaj u Subotici je veoma razvijen i ima dugu tradiciju, zbog dobrih prirodnih uslova i relativno kratkih distanci u izgrađenom području grada. Najvažnije biciklističke staze izgrađene su u sklopu rekonstrukcije glavnih saobraćajnica sredinom 70-ih godina XX veka. Još nekoliko staza, uglavnom na periferiji grada, izgrađeno je u periodu od 2005–08. godine. Ukupna dužina biciklističkih staza je oko 33 km. Biciklističke staze su izgrađene duž ulica koje imaju ulogu glavnih gradskih saobraćajnica, pretežno samo duž jedne strane ulica.

Pomoćnik direktora Direkcije za igradnju grada Peter Blau kaže da se održavanje biciklističkih staza nalazi u njihovoj nadležnosti, i to u sklopu Plana održavanja trotoara, travnjaka i ostalih objekata kraj puteva. Za ove potrebe budžetom je planirano 5 miliona dinara, ali zbog nedostatka novca pitanje je da li će ono što je napisano u planu za održavanje biti i realizovano.

Blau dodaje da bi za funkcionalan biciklistički saobraćaj u gradu bilo potrebno još bar 25 kilometara biciklističkih staza koje bi se uglavnom nadovezale na postojeće. Preko IPA prekograničnih projekata koji se finansiraju sredstvima Evropske unije, kancelarija za lokalni ekonomski razvoj obezbedila je sredstva za izradu projekta nedostajućih biciklističkih staza.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 1769
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.