Komentara: 1
Pregleda: 4661

Nelegalno, al’ je moje!

06.03.2013. u 02:45h
Izvor: SuMedija
Biće usvojen zakon koji omogućava vlasnicima nelegalnih objekata da i u katastru bude, zvanično, evidentirano njihovo vlasništvo. I dalje će biti divlje, ali biće njihovo!
Nelegalno, al’ je moje!

Time neće biti legalizovana gradnja, ne stiče se ni upotrebna dozvola na bespravno izgrađenim ili dograđenim odnosno rekonstruisanim objektima. Međutim, zakon treba da stvori osnov da objekti koji faktički postoje, a „pravno su nevidljivi" uđu u evidenciju katastra nepokretnosti.

Vlasnici "divljih" objekata će ući u vlasničku evidenciju, i poreznici i komunalne službe će na njih drugačije gledati, a možda će biti za nijansu "jači" kad mole banke za pozajmicu.


Cilj Zakona o planiranju i izgradnji

Cilj predlagača je da vlasnici bespravno izgrađenih objekata upisom u državnu vlasničku evidenciju steknu pravnu sigurnost čime će i promet nekretnina postati uređeniji. Upisom nelegalnih objekata u katastar nepokretnosti stvaraju se uslovi da vlasnici lakše obezbeđuju garancije za hipotekarne kredite.

Prema predlogu zakona koji je u proceduri omogućava se upis prava vlasništva na nelegalno sagrađenim objektima čak i ako su podignuti na parceli na kojoj vlasnik objekta ima samo pravo korišćenja-bez prava vlasništva.

Inače, vlasnici objekata koji su već pokrenuli postupak legalizacije ne bi trebalo da imaju obavezu podnošenja zahteva službi katastra jer će gradske službe prosleđivati već primljene zahteve za legalizaciju na osnovu kojih bi geodetska uprava unosila u vlasničke listove i objekte koji još nisu legalizovali. Pominje se i jedan „novitet" jer će se pored uobičajene dokumentacije vlasništvo dokazivati i plaćenim računima za komunalne usluge, struju i slično.

Očekuje se takođe da će upisivanjem u katastar nepokretnosti takvi objekti dobiti znatno višu tržišnu cenu.

Postupak legalizacije odnosno dobijanja građevinske i upotrebne dozvole teče po proceduri koja je nezavisna od upisa vlasništva, ne otvaraju se novi rokovi za podnošenje zahteva za legalizaciju, ali oni vlasnici koji nisu podneli zahtev na vreme da bi legalizovali svoje objekte sada imaju "utešnu" priliku - mogli bi bar da upišu vlasništvo nad njima iako su nelegalni.

Predloženi zakon ipak u nekim slučajevima nelegalne gradnje zadržava "strogoću" dosadašnjih propisa i ne dozvoljava upis vlasništva. Naime za nelegalne objekte koji po Zakonu o planiranju i izgradnji ne mogu dobiti građevinsku dozvolu jer su na primer na močvarnom terenu ili su sagrađeni od neadekvatnog materijala ili su na javnoj površini, ni predloženi Zakon o evidentiranju, kako se u žargonu naziva, ne dozvoljava upis u katastar vlasništva.


Neobično uputstvo

Zakon o planiranju i izgradnji članom 187. između ostalog, određuje da se za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole ne može naknadno izdati građevinska dozvola ako je objekat:

1) izgrađen, odnosno rekonstruisan na zemljištu nepovoljnom za građenje (klizišta, močvarno tlo i sl.);

2) izgrađen, odnosno rekonstruisan od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta;

3) izgrađen na površinama javne namene, odnosno na zemljištu planiranom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili površina javne namene za koje se, u skladu sa odredbama posebnog zakona, utvrđuje javni interes"


Međutim, Gradsko veće je pre četiri nedelje donelo uputstvo kojim (doduše ne nalaže, ne obavezuje) ali predlaže Direkciji za izgradnju da daje saglasnost i za legalizaciju objekata koji su na javnoj površini. Uputstvo je objavljeno u "Službenom listu Grada Subotica" 01. februara:

"Predlaže se Javnom preduzeću «Direkciji za izgradnju Grada Subotice» da po upitima sekretarijata Gradske uprave Grada Subotice nadležnog za poslove građevinarstva u pogledu davanja saglasnosti na legalizaciju glavnih porodičnih objekata koji su izgrađeni, dograđeni ili rekonstruisani bez građevinske dozvole na površinama javne namene, odnosno na zemljištu planiranom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili površinama javne namene za koje se, u skladu, sa odredbama posebnog zakona, utvrđuje javni interes kao i za objekte saobraćajne komunalne insfrastrukture, odgovori davanjem pismene saglasnosti za legalizaciju po svakom postavljenom upitu."

Doslednim tumačenjem, čak i ko ko ima kuću sagrađenu na raskrsnici, mogao bi da je legalizuje prema Uputstvu, ali prema zakonu nema pravo na to. Po predlogu Zakona o evidentiranju ne može se upisati čak ni vlasništvo nad nelegalno sagrađenim objektom. Sukob Uputstva i Zakona o planiranju pravnici rešavaju jednostavno, zna se ko je stariji, ali posledice donošenja takvog uputstva tek će se očitavati.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4661
Povezane teme

legalizovanje objekata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.