Komentara: 0
Pregleda: 1316

Nema novca za dobro uzgajanje

13.02.2009. u 10:21h
Izvor: RTV Yueco
<p>Poljoprivrednici severne Bačke danas su savetovani od strane stručnjaka iz Novog Sada i Subotice oko izbora semena za predstojeću prolećnu setvu, izboru sredstava za za&scaron;titu bilja i načinu održavanja i nege kultura koje su posejane jesenas.</p>
Nema novca za dobro uzgajanje

Veliki problem predsetavlja đubrenje već posejanih površina koje od samog početak nije vršeno po pravilima I preporukama stručnjaka. Plan prolećne seteve trebalo bi da bude gotov do kraja meseca a već početkom aprila bi trebalo da se krene sa setvom ranih kultura kako bi bili ostvareni što bolji rezultati.

Agronomi na osnovu svojih istraživanja zaključuju da je za područje severne Bačke najbolje sejati grupe zrenja FAO 3 i FAO 4 čiji je rok dospevanja 115 dana. Za dobre rezultate potrebna je rana setva, još u prvoj dekadi aprila. Međutim, problem nastaje kod đubrenja, jer paori zbog nedostatka sredstava neretko izostavljaju obavezno đubrenje.

U preteklih šest godina, Subotički Agrozavod je obavio skoro 6.000 ispitivanja koje se tiču osnovnog đubrenja zemljišta. Poslednje procene govore da je na svega 15 do 20 procenata obavljeno ovo đubrenje nakon jesenje setve, 40 do 50% imalo je umanjeno đubrenje dok na preostalom procentu đubrenje uopšte nije obavljeno.

Pod pšenicom, ječmom, repicom, raži i drugim kulturama protekle jeseni našlo se preko 27.000 hektara u subotičkom ataru. Plan prolećne setve biće završen, po poslednjim najavama, do kraja februara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1316
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.