Komentara: 0
Pregleda: 1371

Nemaju da plate porez, otpuštaju 114 radnika?

09.03.2009. u 16:03h
Izvor: Blic
<p>Nakon &scaron;to je Poreska uprava uputila firmi &bdquo;Destiling", koja se bavi proizvodnjom i punjenjem alkoholnih pića, re&scaron;enje o naplati poreza od 75 miliona dinara, 114 radnika nalazi se pred gubitkom posla.</p>
Nemaju da plate porez, otpuštaju 114 radnika?

Rukovodstvo kompanije uputilo je Poreskoj upravi dopis kojim ukazuju na postojanje zakonskih osnova za smanjenje iznosa poreske obaveze, ali pošto to nije uvaženo, zaposlenima je izdato rešenje o prestanku radnog odnosa zaključno sa današnjim danom.

Sindikalni lider u „Destilingu" Dragan Bošković izjavio je za „Blic" da se finansijska policija još od 27. januara nalazi u kompaniji i ne dozvoljava radnicima da priđu sirovinama, kako bi se proizvodnja nesmetano odvijala. On ističe da je „firma profitabilna i da, između ostalog, proizvodi i jedan od naših najpoznatijih brendova „gorki list", te da se nada da će biti postignut kompromis i da se 114 radnika u proizvodnji neće naći na ulici".

- Situacija je zaista alarmantna jer 114 radnika i njihovih porodica mogu ostati bez sredstava za životnu egzistenciju. Tražimo da nam dozvole pristup sirovinama kako bismo nastavili proizvodnju, te da se poreski dug reprogramira po zakonskim osnovama. Firma je profitabilna, redovno smo primali plate koje su iznad subotičkog proseka i nadam se da će se naći kompromisno rešenje - izjavio je Bošković. On dodaje da je razgovarao sa vlasnikom fabrike Vojinom Đorđevićem, ali je dobio odgovor da su i njemu ruke vezane, te da je „sada sve na državnim organima".

Povodom ovog slučaja, saopštenjem se oglasio i Industrijski sindikat Srbije, koji ističe „da su se deklarativne izjave iznete na „Biznis forumu" na Kopaoniku, o tome da će se ova socijalno odgovorna vlada boriti za očuvanje svakog pojedinačnog radnog mesta, pokazale kao neutemeljene u realnom životu". Upućen je i dopis Poreskoj upravi Srbije, odnosno direktoru Dragutinu Radosavljeviću, sa molbom da se predstavnici „Destilinga" i sindikata prime i da se razjasni situacija kako bi se očuvala radna mesta.

U ime zaposlenih u subotičkoj firmi, Industrijski sindikat Srbije, uputio je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću i predsedniku Izvršnog veća AP Vojvodine Bojanu Pajtiću, u kome traži da se uključe u „ovu krajnje dramatičnu situaciju, kako bi se našlo rešenje za 114 radnika i članove njihovih porodica".

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1371
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.