Komentara: 3
Pregleda: 1921

Nemaju ništa, al' su bogati

02.02.2009. u 09:48h
<p>U dvosobnom kućerku na Prozivci, koji im je pre pet godina ustupila op&scaron;tina, desetočlana porodica Jona&scaron; na&scaron;la je privremen mir. Tu, pod jednim krovom, stanuju Eržebet i Đula s tri ćerke: Elzom (11), Evom (7) i Violom (3), te petoricom sinova: Đulom (19), Rudolfom (15), Danijelom (10), Albertom (4) i Henrikom (godinu i po).</p>
Nemaju ništa, al' su bogati

Na skučenost su se odavno navikli, a na sirotinju nemaju nameru da se žale. Mnogo ih više, međutim, brine dug za struju od 2.000 evra i život u mraku, koji u njihovom domu traje od letos, kada im je Elektrovojvodina presekla struju.

Prehranjuju se s pet-šest hiljada mesečno

- S našim mizernim prihodima za ovu stavku jednostavno nije ostalo ništa. Između struje i hrane, birali smo ono od čega živimo. A s pet-šest hiljada dinara mesečno mi moramo da se prehranimo. Svaki dan, ako ne jedemo testeninu koju sama mesim, pojede se barem pet hlebova i popije dva-tri litra mleka. Srećom, najmlađe dete, koje ima godinu i po, još uvek dojim, pa za astalom imamo jedna usta manje - veli Eržebet Jonaš, koja ni danas nema stalan posao, ali i pored pune kuće i gomile obaveza u domaćinstvu uspe da zaradi neki dinar spremajući u boljim kućama.

Svoju svakodnevicu porodica Jonaš potpuno je prilagodila obdanici - mlađa deca već su u krevetu s prvim sumrakom. Do šest po podne najmlađi članovi su u dubokom snu: Viola i Henrik šćućureni na krevetu svojih roditelja, Elza i Eva u krevecu, dok četiri sina dele sunđer na rasklapanje.

Učenje uz sveću

- Istina, za nas dan počinje mnogo ranije. Deca se, naspavana, bude u četiri izjutra, a svi do poslednjeg smo na nogama sat vremena kasnije. Založi se, okupimo se oko vatre i dan nam počinje razgovorom. Pričamo, šalimo se i planiramo novi dan. Trudim se da decu ne opterećujem raznim obavezama, pa kad će se igrati ako ne sada?! Retko od njih zatražim pomoć, znači mi i to što vode računa o sebi i jedni o drugima, što pokupe igračke i za sobom ne ostavljaju nered. Jedino je Evi, našem đaku prvaku, nezgodno što po podne dođe iz škole pa hoće odmah da sedne da radi domaći, jer ne voli da ostavlja za sutradan. E, onda upalimo sveću, pa dok joj se oči ne zamore, ona vredno radi - ponosna je domaćica na svoje ukućane.

Glava kuće Đula, muzičar koji je bez posla u pozorištu ostao pre desetak godina, kada im se rodilo treće dete, prilikom naše posete bio je u gradu. Zajedno sa svojim najstarijim sinom i imenjakom, uporno traži posao.

- Moj muž svira tri instrumenta: violu, violinu i kontrabas, pa s vremena na vreme zasvira na svadbama, dok najstariji sin, koji je završio školu za konobare, takođe vikendom nađe nešto u struci. Tako se nešto prikupi, tek da ne ostanemo gladni. Nemamo obilne obroke, ali uvek nakuvam da svima bude dosta. Sama mesim i pečem, gledam da na sve načine uštedim, a da opet bude ukusno - kaže Eržebet, napominjući da svako leto Jonaševima otvara nove mogućnosti jer se i do posla lakše dolazi.

Siromaštvo im se desilo, ali ne i deca. Ona su bila željena i planirana:

Deca najveće blago

- Neki će reći da nemamo ništa, ali mi smo, u stvari, bogati ljudi. Pa, pogledajte, ima li većeg blaga od ove dece?! Svima njima, kako najstarijem tako i ovom najmlađem sinu, podjednako smo se obradovali! Osmoro dece nije mala stvar, ali tu stajemo. Za jedan život, recite, više je nego dosta - iskreno će Eržebet dok s ukućanima dočekuje važne goste.

A oni su došli u sredu, 21. januara, nešto pre podneva, s paketima koje su pogledima okovale oči mališana. Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Oskar Senaši stigao je u društvu predstavnika Istočnoevropske humanitarne misije Severnobačkog okruga, koji su desetočlanoj porodici Jonaš uručili prehrambene i higijenske pakete od donatora iz Švajcarske.

- Zahvaljujući ovoj donaciji, humanitarna pomoć je stigla u tridesetak najsiromašnijih subotičkih domova. Takođe je obezbeđen i ogrev, za veće porodice po dva, a za manje po kubik drva - navodi Senaši dodajući da će grad pokušati da pronađe rešenje da se izmire obaveze socijalno najugroženijih dužnika prema Elektrovojvodini:

- U toku su razgovori s predstavnicima elektrodistribucije. Problem nećemo rešavati pojedinačno, nego za sve dužnike zajedno. Najveći problem je kamata koja je godinama rasla i dostigla zaista visoku sumu. Dugovi sami po sebi nisu veliki, pa ukoliko Elektrovojvodina odbije kamatu, ostatak bismo pokušali nekako da izmirimo. U proseku se ta dugovanja kreću oko 20.000 dinara.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1921
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.