Komentara: 14
Pregleda: 8441

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam: Ulaganja daju rezultate!

18.10.2022. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam: Ulaganja daju rezultate!

Sistemska i planska ulaganja u razvoj turizma u celoj Vojvodini dala su rezultate je je ova godina premašila vreme pre pandemije. Značajna sredstva Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam nisu zaobišla ni Suboticu i Palić - za uvođenje tehnoloških inovacija u promociji i poslovanju ugostiteljskih objekata usmereno je 12.2 miliona dinara, a za podizanje nivoa kvaliteta i kapaciteta objekata 12 korisnika dobilo je ukupno 21.8 miliona.

- Po broju poseta interesovanju za turističke destinacije u Vojvodini, Subotica je na drugom mestu, odmah iza  Novog Sada i Fruške gore, dok je na petom mestu u čitavoj zemlji, što je značajan pomak i velik rezultat u poslednjih nekoliko godina. Broj poseta na Paliću porastao je 44 odsto a noćenja  64 odsto, Suboticu krasi široka paleta sadržaja u okviru svih segmenata društva, kulture, sporta, prirodnih lepota, turističkih objekata, ona svakako ima šta da ponudi svom gostu, što je čini celinom za sebe i svojevrsnim turističkim proizvodom koji treba pokazati i prezentovati – ističe Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.  - Prema zvaničnim podacima u Vojvodini je zabeležen 89,9 odsto veći broj gostiju nego prošle godine, od toga su 42 odsto bili gosti iz inostranstva. Ukupan broj noćenja povećan je za oko 70 odsto. Ovi podaci pokazuju da je turizam uspeo da se oporavi, čak i u odnosu na 2019. godinu koja se uzima kao referentna, ali, mi hoćemo da i dalje napredujemo. Ulaganjem Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u iznosu koji premašuje pola miliona dinara u proteklom periodu u podizanje turističkih kapaciteta svakako je omogućilo domaćim turistima da dođu i upoznaju čari naše ravnice i da se u nju i vrate, kao što to čine i strani turisti, kojih je oko 200 odsto u odnosu na proteklu godinu. Značajan porast dolazaka stranih turista opravdava činjenica da je naša pokrajina bogata raznovrsnim turističkim sadržajima, a sama Vojvodina je regija u kojoj živi 26 nacionalnih zajednica čije zajedništvo, negovanje tradicije i kulture je čini posebnom.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam: Ulaganja daju rezultate!

Sekretarijat na čijem ste čelu nadležan je i za sektor privrede, koji se takođe nalazi u izazovnoj situaciji. Kolika su ulaganja u oblast privrede i koliko su ona pomogla privrednicima i preduzetnicima da prevaziću određene poteškoće u poslovanju?

- Tokom ove godine za oblast privrede usmereno je 213 miliona dinara, turizma 185 miliona dinara i zapošljavanja 50 miliona dinara što kao rezultat ima 180 zaposlenih i radno angažovanih lica na teritoriji Vojvodine. U oblasti privrede, odnosno putem konkursa za nabavku mašina, opreme, softvera ili nematerijalne imovine, kao i za repromaterijal, žensko preduzetništvo i stare zanate, ka Subotici i Paliću usmereno je ukupno 22.637.674 dinara, a planira se raspisivanje još nekoliko konkursa. Nastavićemo istim tempom da podržavamo mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike, jer rezultati na terenu pokazuju da smo na pravom putu, da se oprema koristi, da ljudi rade i razvijaju svoje poslove, a da smo, što je najvažnije, na ovaj način sačuvali nekoliko hiljada radnih mesta.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam: Ulaganja daju rezultate!

Inače, za oblast privrede u celoj Vojvodini od 2016. do 2021. godine kroz podsticajna sredstva opredeljeno je ukupno 1,1 milijarda dinara za ukupno 1.700 korisnika. U turizmu je kroz podsticajna sredstva u istom periodu dodeljeno ukupno 742 miliona dinara za 649 privrednih subjekata i udruženja, dok je za oblast zapošljavanja Sekretarijat je dodelio 415 miliona dinara, što je direktno omogućilo zapošljavanje ili radno angažovanje oko 2.500 ljudi.

Na koje projekte Sekretarijata ste najponosniji?

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam: Ulaganja daju rezultate!- Uvek ističem da za nas nema velikih i malih projekata ili manifestacija, već samo onih opravdanih, posećenih i značajnih za naše građane i onih koji to nisu. Zato smo ponosni na sve što je realizovano u oblasti turizma i privrede. Ipak, izdvojio bih projekat obnove postojeće turističke signalizacije na širem području Fruške Gore, autoputevima E-70, E-75 i uz Dunav i Tisu. Upotpunjena je projektno tehnička dokumetacija za postavljanje turističke signalizacije na područjima Gornjeg Podunavlja i Južnog Banata, izrađena je i za izgradnju 71 kilometar biciklističkih staza na Evropskom koridoru 6 (Dunavska ruta) na trasi između Novog Sada i Beograda. U poslednje vreme smo otvorili mnoge teme relevatne za oblast privrede i preduzetništva, poput oblasti blokčejn tehnologije i inicirali kao Sekretarijat razgovor sa strukom i predstavnicima privrede. Potpisali smo sporazum o saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika, kako bismo radili na uspostavljanju okvirnih mehanizama bliže saradnje, potom smo predstavili model obuke za montere solarnih panela, prvi vodič za digitalne nomade na teritoriji AP Vojvodine na engleskom jeziku. Naposletku, naglasio bih da smo podržali jednu od globalno najznačajnijih manifestacija - Svetsko finale CanSat/raketnog šampionata koja je održana upravo u Vojvodini. Naravno, tu je ponovno uspostavljanje oznake „Najbolje iz Vojvodine“, na šta smo posebno ponosni.

Široka lepeza usluga i projekata govori da je Sekretarijat otvoren za sve građane sa idejama i planovima. Da li će tako biti i ubuduće?

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam: Ulaganja daju rezultate!

- Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sistemski, već godinama utiče na unapređenje konkurentnosti privrede i njenih grana, na jačanje turističkih kapaciteta i infrastrukture. Vidljivost, dostupnost, konstantnost i pristupačnost odlikuju našu administraciju, a naši napori da ulažemo u verski, kulturološki, multikulturalni, multietnički i multikonfesionalni, ruralni, te biciklo turizam, kao i u sve strateške mikrodestinacije u Vojvodini, u mnogome menjaju sveobuhvatnu sliku Vojvodine kao privredno – turističke regije, što je čini veoma atraktivnom ,,Evropom u malom. Povećanjem budžeta Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u protekloj godini u okviru novog saziva, otvoreno je više mogućnosti za unapređenje mera podrške ka privredi i turizmu. Daćemo sve od sebe da i dalje bude tako.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 8441

Povezana vest

Povezane teme

Nenad Ivanišević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.