Komentara: 15
Pregleda: 8431

Neobične bele niti plaše Subotičane

15.08.2011. u 01:48h
Izvor: Pravda (dnevnik)
Neobične bele niti plaše Subotičane

Neo­bič­ne be­le ni­ti ko­je su pri­me­će­ne na vi­še me­sta u Su­bo­ti­ci i još ne­ko­li­ko gra­do­va u Sr­bi­ji, ni po­sle me­sec da­na ni­su ne­sta­le s be­to­na, dr­ve­ća i tra­ve. Ni po­sle vi­še­ne­delj­nih ki­ša, ma­te­ri­ja ni­je uni­šte­na, ni­ti su opra­ni nje­ni tra­go­vi, pa sa­da gra­đa­ni tra­že re­ak­ci­ju nad­le­žnih eko­lo­ških or­ga­ni­za­ci­ja i grad­skih or­ga­na.

Dr Ve­ra Ko­rać-Ste­va­nov, spe­ci­ja­li­sta ur­gent­ne me­di­ci­ne u Hit­noj po­mo­ći Su­bo­ti­ce, obra­ti­la je za­bri­nu­ta što se ni­ko ne ogla­ša­va po­vo­dom čud­ne po­ja­ve.

– Za­ču­đe­na sam jer ni­ko od nad­le­žnih ne re­a­gu­je zbog te pa­u­či­ne. Tra­ži­će­mo da se iz Skup­šti­ne gra­da ko­ja ima in­ge­ren­ci­je u za­šti­ti ži­vot­ne sre­di­ne, ogla­si ne­ko po­vo­dom za­pra­ši­va­nja gra­da Su­bo­ti­ce otro­vi­ma iz avi­o­na. To je po­ja­va ko­ja tra­je kon­ti­nu­i­ra­no još od 2006. go­di­ne, i to po či­ta­voj Sr­bi­ji, a u Su­bo­ti­ci je in­ten­zi­vi­ra­na u po­sled­nje vre­me. Ako bu­de­mo tra­ži­li iz svih gra­do­va u Sr­bi­ji da to spre­če, na­da­mo se da će­mo bar bi­ti za­šti­će­ni od ne­po­zna­tih otro­va, jer ima­mo sa­zna­nja da u sa­sta­vu te pa­u­či­ne ima za­ra­znih vi­ru­sa i bak­te­ri­ja – ka­že dr Ste­va­nov i upo­zo­ra­va da ne tre­ba go­lim ru­ka­ma do­di­ri­va­ti tu pa­u­či­nu.

– Ne sme­ju se udi­sa­ti de­lo­vi te ma­te­ri­je. Ma­te­ri­ja se mo­ra spa­li­ti, kao i ode­lo ko­je je do­šlo u kon­takt s njom. Ugro­že­na su naj­vi­še de­ca, a ro­di­te­lji mo­žda i ne zna­ju da ih tre­ba upo­zo­ri­ti na opa­snost u oko­li­ni – ka­že dr Ste­va­nov.

Ni­ko­la Alek­sić, di­rek­tor Eko­lo­škog po­kre­ta No­vog Sa­da, tvr­di da se to za­pra­ši­va­nje otro­vi­ma vr­ši avi­o­ni­ma u vi­še gra­do­va u Sr­bi­ji.

– Po­ja­va je evi­den­ti­ra­na u vi­še ze­ma­lja, a po­zna­ta je kao mor­ge­lons, po auto­ru ko­ji je pr­vi opi­sao, a u sve­tu se ana­li­zi­ra već 15 go­di­na. Pa­u­či­na je na­đe­na po ze­mlja­ma ko­je su pot­pi­sni­ce Spo­ra­zu­ma o part­ner­stvu za mir. To se de­si­lo i Hr­vat­skoj i Slo­ve­ni­ji, vi­deo sam u Ba­nja­lu­ci tra­go­ve iz avi­o­na ko­ji is­pu­šta­ju te otro­ve he­mij­skih je­di­nje­nja – ka­že Alek­sić tvr­de­ći da ima vi­še ob­ja­šnje­nja za to. On do­da­je da ma­te­ri­ja ko­ja li­či na pa­u­či­nu no­si u se­bi, po­red mi­ko­pla­zme, vi­ru­se bak­te­ri­ja, za­ra­že­nih eri­tro­ci­ta, lar­vi, in­se­ka­ta i če­sti­ce ko­je su stvo­re­ne bi­o­na­no teh­no­lo­gi­jom, ko­je su na gra­ni­ci ve­štač­kog ži­vo­ta.

– Ula­ze u or­ga­ni­zam u vi­du če­sti­ca iz va­zdu­ha, do­di­rom te pa­u­či­ne. Me­đu­sob­no se spa­ja­ju, pra­ve ni­ti, do­pi­ru do cen­tral­nog ner­vnog si­ste­ma, iz­la­ze kroz ko­žu či­ta­vog ljud­skog te­la u vi­du ni­ti, po­put vla­si ko­se i stva­ra­ju ra­ne na ko­ži, u kra­sta­ma. Di­sa­njem se uno­si u or­ga­ni­zam. Na­e­lek­tri­sa­ne su kao ži­ve – ka­že pred­sed­nik Eko­lo­škog po­kre­ta ko­ji je 5. ju­na na sku­pu u Be­o­gra­du, po­vo­dom Svet­skog da­na za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne, jav­no pro­zvao Vla­du Sr­bi­je zbog do­zvo­la da se sa­de kul­tu­re ge­net­ski mo­di­fi­ko­va­nih bi­lja­ka. Za­ključ­ci me­đu­na­rod­nog sku­pa je­su da Vla­da Sr­bi­je od­mah sta­vi za­bra­nu na da­lje za­pra­ši­va­nje i pre­let stra­nih avi­o­na.

Om­bud­sman ne­u­pu­ćen

Zlat­ko Ma­ro­si­uk, om­bud­sman gra­da Su­bo­ti­ce, ka­že da do nje­ga ni­su do­spe­le žal­be gra­đa­na oko po­ja­ve pa­u­či­ne po de­lo­vi­ma gra­da, ali da sma­tra da je već tre­ba­lo da za­bri­nu­ti me­šta­ni sa Pro­ziv­ke to pri­ja­ve Eko­lo­škoj ko­mi­si­ji Su­bo­ti­ce, da od­ne­se na ana­li­zu te ma­te­ri­je, ko­je još ni­su ot­klo­nje­ne.

N. Harminc

Izvor: Pravda (dnevnik)
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 15
Pregleda: 8431
Povezane teme

bele niti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.