Komentara: 12
Pregleda: 3012

Neočišćeni dimnjaci i neisprave električne grejalice najčešći uzrok izbijanja požara u stambenim objektima zimi

17.12.2022. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Od početka grejne sezone vatrogasci - spasioci imali su 20 intervencija zbog požara koji su nastali usled neočišćenih ili neispravnih dimnjaka, odnosno zbog neispravnih električnih grejalica. Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a apeluju na građane da adekvatno održavaju uređaje za grejanje, da čiste dimnjake i da vode računa kako ne bi došlo do preteranog opterećenja elektro-instalacija.
Neočišćeni dimnjaci i neisprave električne grejalice najčešći uzrok izbijanja požara u stambenim objektima zimi

Tokom prethodne grejne sezone u stambenim objektima zabeleženo je 110 požara, a od početka ove grejne sezone vatrogasci - spasioci su intervenisali 20 puta.

Razlozi zbog kojih dolazi do požara u stambenim objektima tokom grejne sezone su neočišćeni ili neispravni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja, neispravne električne grejalice, kao i držanje zapaljivih materijala u blizini grejalica ili mesta na kom se loži. Takođe, do požara dolazi i usled preteranog opterećenja elektro-instalacija - objašnjava Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasno - spasilačkog bataljona - Sve ove razloge možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nemar i nepažnju.

Neočišćeni dimnjaci i neisprave električne grejalice najčešći uzrok izbijanja požara u stambenim objektima zimiIz Sektora za vanredne situacije MUP-a apeluju na građane da budu odgovorni prema sebi, svojoj porodici i komšijama.

Apelujemo na građane da adekvatno održavaju uređaje, da čiste dimnjake i da vode računa da ne preopterete elekto - instalacije. Sve radove na električnim uređajima i instalacijama treba da sprovode isključivo ovlašćeni električari - priča komandant Ljubisavljević - U slučaju da do požara dođe, građani odmah treba da pozovu 193 i da slušaju savete vatrogasaca.

Neočišćeni dimnjaci i neisprave električne grejalice najčešći uzrok izbijanja požara u stambenim objektima zimi

U cilju podizanja svesti građana o preventivnim aktivnostima kako bi se sprečili požari u stambenim objektima tokom grejne sezone, ali i o načinu postupanja u slučaju požara, Sektor za vanredne situacije MUP-a sprovodi kampanju pod nazivom "Sačuvajmo se od požara".

U narednom periodu imaćemo javno - pokazne vežbe spasavanja, evakuacije i gašenja požara u visokim stambenim objektima. Takođe, realizovaćemo posete vrtićima i školama, a predviđene su i medijske aktivnosti - završava sagovornik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 3012

Povezana vest

Povezane teme

vatrogasci

goran ljubisavljević

sektor za vanredne situacije

vatrogasci spasioci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.