Komentara: 7
Pregleda: 3698

Nestašica MMR vakcina tokom vakcinacije predškolske dece

19.07.2013. u 17:51h
Izvor: RTV Yueco
Tokom vakcinacije predškolske dece, došlo je do nestašice MMR vakcina. Reč je o vakcini protiv morbila (odnosno malih boginja), protiv rubeole i zaušaka. Pedijatri kažu da su jako male šanse da se stvori kritična masa i da izbije epidemija, jer je oko 90 procenata dece već vakcinisano. Sa druge strane, vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija nije ni stigla u dečiji dispanzer u Subotici.
Nestašica MMR vakcina tokom vakcinacije predškolske dece

Roditelji dece koja spadaju u rizičnu grupu i za koje je ova vakcina obavezna, moraju istu kupiti, pa podneti molbu za refundiranje troškova.

Dok u nekim gradovima roditelji sve više okreću leđa vakcinisanju svoje dece, u Subotici, broj vakcinisanih je zadovoljavajući. Roditelji sa kojima smo razovarali kažu da treba voditi decu na vakcinaciju i oni su jedni od takvih primera.

U Dečijem dispanzeru saznajemo da je tokom vakcinisanja predškolske dece, došlo do nestašice MMR vakcina, odnosno vakcina protiv morbila (malih boginja), protiv rubele i protiv zaušaka. Prvu dozu ovih vakcina, deca su primila između dvanaestog i petnaestog meseca, a druga doza prima se pred polazak u školu. Iz tih razloga, tvrde pedijatri, ne postoji opasnost da će doći do izbijanja epidemije i da su jako male šanse da se stvori kritična masa jer je oko 90% predškolske dece primilo vakcinu. Deca koja nisu vakcinisana, biće na sistematskom pregledu kada krenu u školu.

U Dečiji dispanzer nisu stigle vakcine protiv bakterije streptokokus pneumonija, odnosno bakterije koje izazivaju upalu pluća, upalu uha, zapaljenje moždanih ovojnica. Ova vakcina obavezna je za decu koja spadaju u rizičnu grupu, pa njihovi roditelji istu moraju kupiti. Kasnije treba da podnesu zahtev za refundiranje sredstava.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 dana
Komentara: 7
Pregleda: 3698
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.