Komentara: 1
Pregleda: 1796

Ni korak dalje od vikend turizma

13.03.2009. u 20:04h
Izvor: Subotičke novine
<p>Iako je Master plan razvoja banje Palić gradska skup&scaron;tina usvojila jo&scaron; pre 20 meseci, 15. maja 2007. godine, a pola godine kasnije donela odluku o formiranju novog preduzeća "Park Palić", njegovo konstituisanje jo&scaron; nije sprovedeno. Samim tim planovi za intenzivni razvoj banje Palić, predviđeni Master planom, stoje na mrtvoj tački.</p>
Ni korak dalje od vikend turizma

Šteta nastala usled sporosti može se izmeriti, budući da je zbog kašnjenja već propuštena jedna budžetska godina u kojoj nisu povučena sredstva predviđena u NIP-u za razvoj ove turističke destinacije, ali štetu imaju i turistički poslenici na Paliću, koji su u iščekivanju da se ovaj turistički dragulj Bačke "izbrusi".

- Palić stoji dok druga turistička mesta idu napred - kaže Eržebet Žigmond, vlasnica pansiona "Vila Elizabet", koja je u posao pružanja usluga smeštaja gostiju ušla nakon 2000. godine.

Tapkanje u mestu

- Najveći problem je što nema dodatnih sadržaja, zbog čega se posetioci ne zadržavaju duže od nekoliko dana, tačnije, najčešće su u pitanju gosti od petka do nedelje. Stanje bi popravilo postojanje jednog akvaparka u kome bi gosti koji leti dolaze na Palić mogli provesti vreme, kad je jezero takvo da nam ne služi na čast. Mi, turistički radnici, želimo da se Master plan ostvari kako je zamišljen, da gostima možemo ponuditi nešto više od dobrog smeštaja, koji danas Palić, sa sigurnošću tvrdim, ima - govori Eržebet Žigmond.

Dodaje kako nije sve tako crno, jer da jeste, Palić bi još više bio željan gostiju, pa kao atrakciju izdvaja obilazak Zoološkog vrta, za koji kaže da je mesto koje gostima mogu ponuditi kao stvarno reprezentativno, ali i Veliki park, koji je dobro održavan i negovan.

- Naročito kad su u pitanju porodice s decom, Zoološki vrt niko ne zaobiđe, ali to se ispuca za jedan dan. Gosti traže od nas savet gde uveče da izađu na zabavu, pitaju nas gde ima žive muzike. Nažalost, i prošlih godina takav izlazak bio je moguć samo vikendom, a radnim danima nemamo šta da im predložimo. Turizam neće krenuti dok se ovde ne uradi nešto ozbiljno kad su u pitanju propratni sadržaji, a za sve to nije uvek potrebno mnogo novca - kaže naša sagovornica.

Izmišljanje tople vode

I Žarko Čekrdžin, vlasnik pansiona "Aleksandar", ima primedbu što Palić godinama ne menja svoje lice. Reč privatnika koji su se upustili u ovaj posao ne dopire daleko, pogotovo ne do odgovornih u lokalnoj samoupravi.

- Stalno se priča da će biti pomaka, iznose se lepe želje, ali mi znamo da je sve u novcu. Dok ne vidimo investitore koji će doći da ulože u Palić, on neće napredovati. Prvi uslov je da se naši gradski čelnici dogovore, od njih u ovom trenutku zavisi kad će preduzeće koje će biti zaduženo za razvoj Palića početi da sprovodi sve ono što je zapisano u Master planu. Dotad mi kao pojedinci nećemo biti u stanju da nešto bitno promenimo u ponudi koju Palić ima - ističe Čekrdžin.

On pita zašto je potrebno izmišljati nešto novo što je u drugim sredinama iz našeg okruženja već izmišljeno.

- Nama nedostaju bazeni, a to je uslov svih uslova. Ovo ostalo bi nekako i krenulo. Privatnici, kao što sam i ja, počeli bi da ulažu i poslednji dinar u svoje kapacitete. Ali ako ne budemo što pre napravili bar jedan bazen, sve će pasti u vodu. Bojim se da nas u međuvremenu gosti ne zaborave, jer ih je posle teško vratiti. Turizam je takav, kad se pravi trenutak ispusti, posle ge je nemoguće nadoknaditi, jer gost ide dalje.

Kao dobar primer na koji treba da se ugleda i naša lokalna samouprava navodi banju Junaković kod Apatina, koja je poslednjih godina dobila desetak bazena, a Palić nijedan.

- I naši susedi u Mađarskoj našli su pravi recept da privuku gosta. Najbolji primer je banja u Moraholomu. Naši gosti odlaze tamo na kupanje i banjanje. Sramota je što ja svoje goste moram uputiti da idu u Mađarsku, umesto da Moraholom imamo ovde. Imamo sreću što još ima onih gostiju koji u Paliću uživaju kao u oazi mira i kojima neki bogatiji sadržaji nisu važni - priča Čekrdžin.

On kaže da je akcija uklanjanja ugostiteljskih objekata s peščane plaže dodatno umanjila i to malo sadržaja koje smo imali za goste koji letuju na Paliću.

- Umesto da im grad besplatno ponudi prostor da podignu neki objekat koji će gostu dati potrebnu uslugu, sada su i to ukinuli i ostavili ruglo na obali - kaže Čekrdžin.

Glas koji niko ne čuje

Vlasnik apartmana "Nikolas" dočekao nas je s podacima koji pokazuju da je za njih prošla godina bila lošija od 2007, a razloge vidi u povećanju konkurencije - otvoren je veći broj novih smeštaja - ali više od toga u činjenici da je jezero prošlog leta za kupače bilo neupotrebljivo.

- Pored toga, jedini termalni bazenčić nije radio, a razlog je bio više nego banalan. Trebalo je celo leto da odgovorni u JP "Palić-Ludaš" nabave ispravnu pumpu. Pumpa je nabavljena u jesen, kad je sezona prošla. To je jedan od gorih primera nedomaćinskog ponašanja i nebrige o Paliću - tvrdi Nikola Mihaljević.

Kaže da sada već i vrapci znaju da na Paliću ništa nije urađeno jer se političke strukture nisu mogle dogovoriti ko će biti direktor preduzeća za razvoj Palića, kao i ko će voditi investicije na njemu.

- Vode se političke igre, a mi gubimo dragoceno vreme. Turizam na Paliću skoro je na nuli. Bez jednog velnes centra više se ne može, takve centre danas ima svako mesto koje želi da se nazove turističkim. Kovačica, u Banatu, ima velnes centar, a Palić ga nema. Za takvo stanje pre svega je kriva naša vlast. Ne možemo očekivati da o Subotici više brinu pokrajina ili republika ako mi sami to ne činimo - govori Mihaljević.

 

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1796
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.