Komentara: 1
Pregleda: 7869

Ni posle četiri godine nema plana za "Ljutovo"

23.12.2016. u 18:48h
Izvor: Politika Online
Sudija prekorila i poverioce i dužnike što se neprestano menja i dopunjuje plan reorganizacije preduzeća u stečaju
Ni posle četiri godine nema plana za "Ljutovo"

U Privrednom sudu u Subotici 20. decembra 2012. raspravljalo se o planu reorganizacije a. d. „Ljutovo”, poljoprivrednog dobra koje je u stečaju od 2. avgusta 2011. godine. Plan nije usvojen, a odluka o njemu je prolongirana dok se ne uradi procena imovine.

Četiri godine kasnije, gotovo u isti dan, na istom mestu, u Privrednom sudu u Subotici, 22. decembra ponovo je odloženo odlučivanje o planu reorganizacije. Ovoga puta razlog su brojne primedbe i stalne dopune plana koje su napravljene nakon što je 28. novembra objavljen na sajtu Agencije za privredne registre. Inače, na sajtu agencije ovo je peti plan reorganizacije, a ozdravljenje preduzeća još nije ni započelo.

Imovina nekadašnjeg čuvenog prerađivača voća i povrća izdaje se zakupcima, a nekadašnjih 56 radnika i preko 170 akcionara i dalje potražuju svoja prava. Deo bivših radnika došao je na ročište, a u nekoliko slučajeva pojavljuju se naslednici, koji se nadaju da će bar oni dočekati neisplaćene zarade.

Sudija Ilma Varga Almaši ročište je započela prekorom i podnosiocu plana, a ovoga puta je to preduzeće GVP, d. o. o. za preradu papira, štamparske usluge i trgovinu, što neprestano menja plan, ali i poveriocima koji kasno dostavljaju svoje primedbe.

„Nemam konačan tekst koji bi trebalo da se stavi na glasanje”, rekla je sudija Varga Almaši, navodeći da su pojedine izmene i primedbe stizale na sam dan ročišta. Ona je dodala i da se iz plana reorganizacije ne vidi kako je preduzeće GVP povezano sa „Milma komercom”, a ono opet sa a. d. „Ljutovo”, za koga se podnosi plan reorganizacije.

Poljoprivredno dobro „Ljutovo”, poznato po proizvodnji izuzetnih rakija i prerađevina od povrća, privatizovano je 2006. i kupac je bio Živojin Đorđević, koji je ubrzo preduzeće opteretio hipotekom, iako je to bilo protivno ugovoru o prodaji firme. Zbog velikih dugovanja „Ljutova”, hipoteke i neisplaćenih rata, 29. jula 2011. Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor.

Agenciji od tada pripada 71 odsto akcija preduzeća, a ostatak je u rukama malih akcionara. Nada da bi preduzeće moglo da nađe odgovornijeg kupca trajala je samo nedelju dana, kada je preduzeće „Milma komerc”, za koje se pretpostavlja da je povezano sa Živojinom Đorđevićem, pokrenulo je stečaj u „Ljutovu”.

U međuvremenu, poljoprivredno dobro ostalo je bez dela svoje vredne imovine, zbog hipoteke banka je prodala 160 hektara voćnjaka. Inače, ova hipoteka stavljena je zbog kredita koje je Živojin Đorđević podigao u korist „Medoprodukta”, drugog preduzeća koje je privatizovao, oterao u stečaj i za koje je 2012. godine prihvaćen plan reorganizacije. Na ročištu za „Ljutovo”, Đorđević je prisustvovao kao predstavnik „Medoprodukta”.

Plan reorganizacije procenjuje da je knjigovodstvena vrednost preduzeća, sa svim zalihama i potraživanjima nešto preko 372 miliona dinara. Bivši radnici i mali akcionari, kao i Savez samostalnih sindikata takođe su dali svoje primedbe na plan reorganizacije.

Kako za „Politiku” kaže predstavnik radnika Ivica Šarčević, oni smatraju da radnicima treba da se isplate sva zaostala potraživanja u visini od oko tri miliona dinara, a planom su nezadovoljni i zbog toga što ne predviđa vraćanje proizvodnje, jer se navodi da će biti angažovano samo petoro radnika. U primedbama radnika navedeno je i da iako plan reorganizacije podnosi GVP „imamo sumnje da iza toga stoji isto lice koje je bilo kupac a. d. ’Ljutovo’”.

Novo ročište na kome bi trebalo da se raspravlja o planu reorganizacije ovog poljoprivrednog dobra zakazano je za februar.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 7869
Povezane teme

ljutovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.