Komentara: 70
Pregleda: 8450

Ništa od javno privatnog partnerstva u "Subotica-transu", u toku izrada studije o reorganizaciji

28.02.2023. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
Nakon što je direktor "Subotica-transa" Dejan Ljubisavljević uputio Gradu inicijativu da se što pre pokrene postupak javno privatnog partnerstva u preduzeću, a ovaj zahtev dospeo u javnost, iz lokalne samouprave poručuju da trenutno ne razmišljaju o javno privatnom partnerstvu kao rešenju za ovo preduzeće. Gradski čelnici objašnjavaju da je u toku izrada temeljne studije i da od smernica i preporuka koje će biti date nakon analize zavisi i kako će u budućnosti funkcionisati "Subotica-trans".
Ništa od javno privatnog partnerstva u "Subotica-transu", u toku izrada studije o reorganizaciji

Da se "Subotica-trans" teško prilagođava tržišnim okolnostima svedoči podatak da je ovo preduzeće prethodnu godinu završilo u minisu od 92 miliona dinara. Grad je, kao i svake godine, dotirao novac iz budžeta, u dva navrata su povećane cena karata i proređeni su polasci, ali uprkos svemu javni prevoznik se suočava sa problemima u poslovanju. Zato je lokalna samouprava, nakon sprovedene javne nabavke, potpisala ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem koji treba da izradi studiju o reorganizaciji ovog javnog preduzeća, a potom će biti date precizne smernice za dalje funkcionisanje.

Ništa od javno privatnog partnerstva u "Subotica-transu", u toku izrada studije o reorganizacijiGrad trenutno ne razmišlja o javno privatnom partnerstvu za "Subotica-trans", već čekamo da studija bude privedena kraju i da, zajedno sa ponuđačem, utvrdimo korake i da na osnovu predloženih mera, koje će biti date na osnovu egzaktnih podataka do kojih se dođe u toku istraživanja, razmotrimo reorganizaciju ovog preduzeća - najavljuje Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj - Dakle, mi smo kao odgovorna jedinica lokalne samouprave i kao vlasnik ovog preduzeća već preduzeli korake, a rezultati studije će odrediti kako će preduzeće u budućnosti funkcionisati i razvijati se.

Iz Grada dalje objašnjavaju da direktor ima pravo da se obrati sa zahtevom ukoliko smatra da je određeni model poslovanja adekvatniji od trenutnog, ali još jednom podvlače da će rezultati studije odrediti dalji tok poslovanja "Subotica-transa" koje je ozbiljno narušeno prvo zbog "korona krize", a potom i zbog destabilizacije cena naftnih derivata.

Ništa od javno privatnog partnerstva u "Subotica-transu", u toku izrada studije o reorganizacijiPodsećam je merama za suzbijanje korona virusa bio ograničen broj putnika u autobusima, što je uticalo na smanjenje broja putnika, a samim tim i na smanjenje prihoda. Prošle godine izbio je rat u Ukrajini, što je dovelo do destabilizacije na tržištu naftnih derivata. To je takođe uticalo na poslovanje ovog preduzeća, ali korisnici nisu bili uskraćeni za usluge javnog prevoza - podseća sagovornik.

Ugovor o izradi studije potpisan je krajem prošle godine, a odabrani ponuđač ima rok od 210 dana za realizaciju istraživanja koje će odrediti budućnost "Subotica-trasna".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 70
Pregleda: 8450
Povezane teme

Suboticatrans

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

radoslav vukelić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.