Komentara: 21
Pregleda: 5171

Nižim taksama do lepšeg Korzoa

11.01.2013. u 21:26h
Izvor: SuMedija
Pored ostalih pogodnosti, koje je Skupština grada usvojila krajem prošle godine, Subotičani su godinu počeli nižim firmarinama od maksimalnih u državi, na Paliću je smanjen zakup prostora za čak 60 odsto,a u ulici Korzo komunalna taksa za postavljanje stolova iznosi samo 40 dinara po kvadratnom metru mesečno.
Nižim taksama do lepšeg Korzoa

Preduzetnici čiji je godišnji promet manji od 50 miliona dinara prema izmenjenoj gradskoj odluci više ne moraju da plaćaju taksu za isticanje firme. Tako je u Subotici umesto 6.000 obveznika za firmarinu ostalo svega 650.

U lokalnoj poreskoj administraciji Grada Subotica kažu da za srednja pravna lica firmarina iznosi dve prosečne zarade, a prosek je 50.551 dinara. Iz ovoga su izuzete visokoprofitabilne delatnosti i kod njih nema ograničenja. Plaćaju firmarinu bez obzira na ukupan prihod.

- Za velika pravna lica firmarina ne može biti veća od tri prosečne plate, odnosno oko 151.000 dinara. Za kockarnice, diskoteke, banke, osiguravajuća društva i druge bi firmarina mogla da ide do 10 prosečnih zarada što je 505.000 dinara - kaže šef Službe lokalne poreske administracije Anka Trifunović, šef Službe lokalne poreske administracije.

Po novim odlukama mali i srednji preduzetnici koji imaju prihod veći od 50 miliona dinara u Zoni I firmarinu plaćaju 20.000 dinara, a predviđeno je da za njih firmarina bude i do 101.000 dinara. Kockarnice i kladionice u Zoni I firmarinu plaćaju 200.000 dinara, a firmarina bi mogla da bude 505.000 dinara.

- Maksimalna firmarina za ugostitelje je 50.000 dinara, a mogla bi da bude i do 151.000 dinara. Nije se išlo do gornjeg limita. Izmenom gradske odluke ubuduće će i preduzetnici čije sedište firme nije u Subotici imati popust od 50 odsto na firmarinu za svoje druge objekte u gradu. Najveću će plaćati za objekat u Zoni I, a za svoje druge objekte samo 50 odsto - kaže Anka Trifunović.

Pojedinci godinama nisu isplatili dugove na ime taksi zbog čega je Skupština grada donela odluku o uslovnom otpisu kamate i mirovanju poreskog duga.

Iznenađenje zbog olakšca i popusta na zakup doživeli su i turistički i ugostiteljski radnici koji plaćaju kiriju za poslovne objekte u nekoliko ulica pored jezera na Paliću. Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta je manja za 60 odsto. Zakupci u turističkoj zoni na Paliću su do sada plaćali kiriju istu kao zakupci u centru grada, ali pošto takav odnos cena i prometa nije realan napravljena je korekcija s ciljem da se turizam više razvija kao jedna od strategija grada.


Nižim taksama do lepšeg Korzoa

S namerom da se ulici Korzo vrati nekadašnja atmosfera, Skupština Grada Subotica je usvojila izmenu Odluke o plaćanju komunalne takse za postavljanje stolova. Samo za tu ulicu važi da ukoliko neko ima kafić sa, recimo, 10 kvadratnih metara bašte više ne plaća 9.330 dinara, već svega 400 dinara mesečno.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 5171
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.