Komentara: 1
Pregleda: 9411
Foto

Noć istraživača u petak u atriumu hotela "Galleria"

23.09.2019. u 15:42h
Izvor: Subotica.com
Oko 200 učenika i profesora iz subotičkih obrazovnih ustanova podeliće sa sugrađanima svoja znanja u ovogodišnjoj Noći istraživača, koja se po 10. put organizuje u našem gradu. Početak manifestacije, koja će se održati u atriumu hotela "Galleria", zakazan je za 16 časova, a trajaće sve do 22 časa.
Noć istraživača u petak u atriumu hotela "Galleria"

Kao jedan od 29 gradova u Srbiji i nekoliko stotina gradova u Evropi, Subotica će u petak, 27. septembra, biti domaćin Noći istraživača, čiji ovogodišnji moto glasi "Deseta noć, kroz znanje daje moć". Ovoga puta, učešće u manifestaciji uzeli su učenici i profesori iz šest osnovnih škola, četiri srednje škole i dve visokoobrazovne ustanove.

- Pohvalio bih sve učenike i profesore koji su i ove godine smogli snage i volje da organizuju ovako nešto, uz pomoć Visoke tehničke škole kao glavnog nosioca projekta. Pozvao bih sve sugrađane da nam se pridruže i da vide šta smo to za njih pripremili, jer dokle god istražujemo, mi ne starimo, već ostajemo mladi u duši - pozvao je prof. dr Zlatko Čović, programski koordinator Noći istraživača.

Ovogodišnja manifestacija biće posebna po tome što će joj se priključiti i nekoliko IT kompanija koje će organizovati "IT šetnju kroz Noć", kada će članice IT klastera Subotice otvoriti svoja vrata svim zainteresovanim istraživačima, u periodu od 18 do 21 čas.

- Početak organizovanog obilaska biće u 17:30 časova iz atriuma hotela "Galleria" sa štanda IT klastera Subotice, a kompanije koje će zainteresovani istraživači moći da obiđu su ExecomNord, Digital hive, ICBTech, Studio Present, ErdSoft, InfostudHUB, Infostud 3 i Edukacioni centar - dodao je prof. dr Čović.

Noć istraživača u petak u atriumu hotela "Galleria"

Svečano otvaranje 10. Noći istraživača zakazano je u 16 časova, kada će nastupiti maturanti Muzičke škole Subotica, a manifestacija će trajati do 22 časa.

Program 10. Noći istraživača

Petak, 27. septembar

Atrium hotela "Galleria", od 16 do 22 časa

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku

  • ReConNeCt eksperimenti, grupa studenata i profesori dr Eva Boršoš i doc. dr Rita Horak - Da li voliš da eksperimentišeš? Interesuju te nauke? Želiš da čuješ o novim otkrićima i saznanjima? Dođi, obavi veoma interesantne i poučne oglede.
  • Primena robota u nastavnom procesu, grupa studenata i doc. dr Žolt Namestovski - Radionica se zasniva na primeni robota u nastavi, za realizaciju ključnih obrazovnih ciljeva.

Visoka tehnička škola strukovnih studija

  • Implementacija industrijskih robota u obrazovanju, grupa studenata i prof. dr Igor Firstner - Svi zainteresovani će biti u mogućnosti da se upoznaju sa radom industrijskih robota, odnosno sa mogućnostima programiranja rada robota.
  • Trka robota, grupa studenata i profesori dr Tibor Sakal i dr Janoš Šimon - Predstavljanje potpuno 3D štampanog robota jedinstvenog oblika, opremljenog sonarnim, infracrvenim i taktilnim senzorima, zajedno sa 2MP bežičnom kamerom za otkrivanje različitih faktora okoline. Uz pomoć aplikacije učestvuj u trci robota.
  • Connect it, grupa studenata i prof. dr Zlatko Čović - Testiraj svoje znanje preko kompjuterske igrice, poveži pojmove i budi najbolji istraživač.

Tehnička škola "Ivan Sarić"

  • The Engraver, učenici i profesor Hargita Šimon - CNC mašina za graviranje.
  • Inteligentna korpa, učenici i profesor Laslo Lisak - robot ruka.

Noć istraživača u petak u atriumu hotela "Galleria"

Srednja medicinska škola

  • Voda i vodonične veze, učenici i profesor Jasna Bešlić - Klasterska struktura vode. Značaj vodoničnih veza za strukturu biomolekula. Da li brže mrzne vruća ili hladna voda? Mpemba efekat.
  • Rastvori elektrolita, učenici i profesor Jasna Bešlić - Elektroliti u našem telu. Hemijski sastav infuzionog rastvora. Difuzija, osmoza i aktivni transport. Princip rada kalijum- natrijum pumpe. Hipertonični, hipotonični i izotonični rastvori, eksperiment osmoze. Hemijski sastav infuzionog rastvora. Da li je moguće otrovati se čistom vodom za piće?
  • Biljne droge našeg podneblja, učenici i profesor Jasna Bešlić - Upoznajmo kroz igru sastav i lekovita svojstava pojedinih biljaka.
  • Pametni mobilni telefoni, tableti i LCD panela kao hologrami, učenici i Dejan Topić, profesor fizike - Primena pametnih mobilnih telefona, tableta i LCD panela kao holograma u svrhu oplemenjivanja nastave, prezentacija i radionica.

Hemijsko-tehnološka škola

  • Lagana hemija - Učenici i profesor Otilija Kiš.
  • Povezivanje istorije kostima kroz vekove - Učenici i profesori Andreja Kareri i Jelena Muminović M.
  • Mobilna aplikacija za prikazivanje hranjive vrednosti namirnica, učenici i profesor Teodora B. Varga - Mobilna aplikacija koja na osnovu pretrage po nazivu namirnice prikazuje hranjive vrednosti tražene namirnice. Podatke o namirnicama čuva u bazi koju formira sam korisnik. Aplikacija računa nutritivne vrednosti na osnovu unete količine. 

Gimnazija "Svetozar Marković"

  • Ljubav kroz nauku, učenici i profesori Elvira Đuraković, Milena Pavlović, Snežana Zagorac i Alan Pavluković - Veza između prirodnih nauka je neraskidiva! Fizika je prisutna u biologiji, a obe u svakodnevnom životu.

OŠ "Kizur Ištvan"

  • U muzici je moć, putuj sa znanjem u noć, učenici i nastavnik Natalija Lukić - Kroz istoriju i nauku upoznajemo svet muzike. Prvi instrumenti su bili glas i ruke, zatim je muzika bila udar dlana o dlan, a danas je muzika sve što nas okružuje i granice više ne postoje.
  • Kartezijanski gnjurac, Veseli novčići, Optičke varke, Šibice "(ne)vole" magnet, Napipaj i kaži, učenici i nastavnik Gordana Matoš - niz malih ogleda koji objašnjavaju "velike" zakone.
  • Roboti, komunikacija, morzeovi signali, učenici i nastavnik Zoran Vujković - Upravljanje robotima putem robota. Kako isprogramirati mbot robota da naredi drugom robotu šta da radi. Korišćenje micbo:bit kontrolera za komuniciranje putem radio signala. Koliko ste vešti u prijemu morzeovog pisma? Kako koristiti Arduino mikrokontroler za slanje morzeovih signala.
  • Komunikacija kroz prostor i vreme, učenici i nastavnik Ištvan Šooš - Šta imaju zajedničko đeram, Napoleon, zastavica i zujalica? Načini komuniciranja i slanja poruka kroz istoriju i prostor. Upoznajte se sa Napoleonovim sistemom komuniciranja na daljinu putem optičkog telegrafa, ostavljanjem poruka pustarama Vojvodine putem đermova. Isprobajte slanje poruka morzeom ili signalizacijom koju su koristili mornari na pučini.
  • Lava lampa, učenici i nastavnik Daniela Živanović - Kako napraviti lava lampu od supstanci koje koristite u svakodnevnom životu i imate ih u kući.
  • Ljigavac, slajm i slično, učenici i nastavnik Daniela Živanović - Ne morate kupovati vaše omiljene ljigavce i slajmove, možete ih i sami napraviti.
  • Dim koji gori, učenici i nastavnik Daniela Živanović - Da li verujete da i dim može da gori?

OŠ "Ivan Milutinović"

  • Letimo kroz vreme, učenici i nastavnici Sanja Dulić i Dalia Čović Benko - Kako su ljudi istraživali načine da lete, koliko je trajao prvi let, a koliko danas čovek može da leti. Kako su izgledale prve letelice, od čega su pravljene, a kako izgledaju današnje letelice. Kako možemi i mi upotrebiti ta znanja.
  • Kibernetika - Micro:bit uz nas, učenici i nastavnik Danka Stikić - Korišćenjem mikrobitova uradićemo reprodukciju tonova na zvučnike.

OŠ "Ivan Goran Kovačić"

  • Izgradimo dvorac, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Sklapanjem različitih geometrijskih oblika izradimo dvorac - kulturna nasleđa našeg podneblja.
  • Igra i umetnost - gde je tu matematika, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Istraživanjem i povezivanjem pravilnih mnogouglova sastavimo životinje, predmete.
  • Hemijski šampanjac, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Zanimljiv eksperiment koji putem hemijskih reakcija pokazuje izdvajanje pene u različitim bojama.
  • Silikatna bašta, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Komunikacija vodenog stakla sa kristalima (različitim supstancama).
  • Zapaljiva novčanica, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Istraživanje načina da li novčanica može da sagori i na koji način.
  • Robotika, učenici i nastavnik Danka Stikić - mBot roboti i lego EV3.

OŠ "Matko Vuković"

  • Naučna sekcija OŠ "Matko Vuković", učenici i nastavnici Ivana Minić, Jelena Pisarov i Mladen Neorčić - DNK iz ugla biologa i hemičara. Izdvojimo našu DNK na jednostavan način. Kako zvuči simfonija vodenog metalofona? Koje boje čine spektar? Igra "Poveži" - strujno kolo u funkciji edukacije kroz igru. Zanimljivo hemičarenje. Hemija kroz fiziku i biologiju.
  • Muzikom ulepšaj svet, a naukom objasni element, učenici i nastavnik Natalija Lukić - Bez muzike, život bi bio prazan. Bez nauke, nepotpun. Sve ono što te okružuje, neka bude tvoja muzika.

OŠ "Sečenji Ištvan"

  • Komunikacija infra zracima, učenici i nastavnik Tibor Jesenski - Prenos zvuka sa infra-tehnologijom (interfon, zvono i sa računara). Prikaz rada infra-prekidača.

OŠ "Jovan Mikić"

  • Hemijske veze - atomi biraju, učenici i nastavnik Aleksandra Jovičić - Eksperimenti "Duh iz boce", "Hemijski kameleon" i "Aluminijumske prskalice".

Infostud 3 doo

  • Inovacije kroz generacije, Robot koji zaliva cveće, 3D fabrika, Napravi bakin telefon, Napravi i ponesi - Tim i koordinator Andrijana Mazinjanin.
Izvor: Subotica.com
Najava manifestacije "Noć istraživača 2019" Najava manifestacije "Noć istraživača 2019" Najava manifestacije "Noć istraživača 2019" Najava manifestacije "Noć istraživača 2019" Najava manifestacije "Noć istraživača 2019" Najava manifestacije "Noć istraživača 2019" Najava manifestacije "Noć istraživača 2019" Najava manifestacije "Noć istraživača 2019"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 9411
Povezane teme

noć istraživača

noć istraživača u subotici

visoka tehnička škola strukovnih studija

zlatko čović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.