Komentara: 0
Pregleda: 680
Foto

Nova etnografska izložba u muzeju budi sećanja na pretke i detinjstvo

07.09.2024. u 12:31h
Izvor: Subotica.com
Početkom prošle nedelje, u okviru obeležavanja Dana grada, u Gradskom muzeju otvorena je stalna etnografska izložba autora dr Arpad Papa.
Nova etnografska izložba u muzeju budi sećanja na pretke i detinjstvo

Više od hiljadu eksponata raspoređenih u četiri sobe i grupisanih po tematskim celinama, služe kao svojevrsni vremeplov koji one starije vraća u detinjstvo, dok mlađe podseća na priče baka i deka koje su rado slušali. 

Narodne nošnje, šlingovani i vezeni ručni radovi, pegla na paru, avan, petrolejske lampe, verske figure, umetnine od slame, kočije, staro oruđe i drugi predmeti koji su se koristili nekada u polju i bašti, čuture, porcelanske lutke i drvene dečje igračke samo su deo bogate etografske kolekcije koja je izložena u okviru nedavno otvrene stalne izložbe.

Nova etnografska izložba u muzeju budi sećanja na pretke i detinjstvo

Akcenat je na bliskoj prošlosti. Neka naša zamisao je bila da to bude prelaz sa 19. na 20. vek. Međutim, ovde je izloženo mnogo predmeta koje možemo koristiti i danas, kao i predmeta koji više nisu u upotrebi ali još uvek krase police u brojnim domovima - počinje priču viši kustos i autor izložbe, dr Arpad Pap - Kada posetilac dođe, prvo će primetiti stare uveličane fotografije koje se nalaze tik ispod plafona. Od tog trenutka on se približava predmetima koji ga uvlače u priču koja verno ilustruje blisku prošlost, a potom zahvaljujući kratkom tekstu posetilac ima priliku da dopuni svoja znanja o pojavi koja je izložena. Zahaljujući zanimljivim kvizovima koji se igraju na interaktivnim tablama moguće je i rezimirati izložbu. To čak i deca obožavaju.

Nova etnografska izložba u muzeju budi sećanja na pretke i detinjstvoEksponati koji verno dočaravaju ne tako davnu regionalnu istoriju i etnografiju prikupljali su se decenijama, a inventarne knjige svedoče o tome da su neki od njih sakupljeni još pre Prvog svetskog rata.

Ovo je izuzetno bogata zbirka, tu se nalaze predmeti koje je, u slučaju da propadnu, nemoguće nadoknaditi. Na primer, imamo cehove, odnosno esnafe kao uspomene na jednu staru tradiciju zanatstva. Na našim prostorima je to bilo zastupljeno od 18. veka. Ovi predmeti su veoma značajni i stigli su tada u preteču Gradskog muzeja još u prvom ciklusu sakupljanja. Još jedan primer je vanevropska zbirka Oskara Vojnića koja je bila predmet zaostavštine za muzej još tokom njegovog života. Naime, on je zaveštao da jedan primerak bude dat Subotici za potrebe budućeg muzeja, a drugi Nacionalnom muzeju u Budimpešti - dalje će Pap - Molimo posetioce da da daju svoje sugestije i da, ukoliko postoji greška, to zajednički rešimo. Takođe, ukoliko mogu dati svoj doprinos da popunimo fundus pozivamo ih da to učine.

Nova etnografska izložba u muzeju budi sećanja na pretke i detinjstvoZainteresovani novu etnografsku izložbu mogu pogledati od utorka do petka od 10 do 18h, kao i subotom od 10 do 12h, odnosno od 13 do 18h.

Izvor: Subotica.com
Etnografska izložba autora dr Arpad Papa Etnografska izložba autora dr Arpad Papa Etnografska izložba autora dr Arpad Papa Etnografska izložba autora dr Arpad Papa Etnografska izložba autora dr Arpad Papa Etnografska izložba autora dr Arpad Papa Etnografska izložba autora dr Arpad Papa Etnografska izložba autora dr Arpad Papa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 17 časova i 51 minut
Komentara: 0
Pregleda: 680
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.