Komentara: 0
Pregleda: 2327

Nova metodoligija obračuna utrošenog gasa

03.02.2010. u 13:18h
Izvor: RTV Yueco
<p>Agencija za energetiku Srbije saop&scaron;tila je da je od 1. februara uveden jedinstven način obračuna isporučene količine prirodnog gasa za potro&scaron;ače u Srbiji.</p>
Nova metodoligija obračuna utrošenog gasa

Po rečima vodećih ljudi u Suboticagasu, novi način obračuna se neće odraziti na novčanike potrošača jer je ova metodologija obračuna gotovo ista kao metodologija na osnovu koje se gas u Subotici plaća već godinu dana. Ipak, prethodnih meseci na kućne adrese potrošača poslati su svojevrsni „pismeni zadaci iz fizike“ koji detaljno objašnjavaju način obračuna potrošenog gasa, a detaljnija objašnjenja i kalkulator potrošnje mogu se pronaći na sajtu Agencije za energetiku.

Kako je saopšteno, novim obračunom se ukida proizvoljnost distributera pri obračunu razlike između izmerene i isporučene količine gasa. Razlika nastaje zbog toga što zapremina prirodnog gasa zavisi od pritiska, temperature i toplotne vrednosti tog energenta, naveli su u Agenciji za energetiku. Jedinstven način proračuna isporučene količine gasa, odnosno svođenje na standardno stanje, primenjuje se od februarskog računa, ističe Ljiljana Hadžibabić - rukovodilac sektrora za energetske poslove AERS.

Metodologija koja je određena Uredbom vlade republike Srbije od 22. januara je gotovo ista kao i ona po kojoj se do sada obračunavao utrošeni gas u Subotici. Agencija je pozvala je distributere prirodnog gasa da uz obračun za februar pošalju svojim kupcima i objašnjenje zašto je neophodno da se izmerena količina naknadno preračunava, koje će se vrednosti pri tom koristiti i na koji način će kupac moći da ih proverava. Suboticagas je ovakva obaveštenja prosledio potrošačima pre nekoliko meseci., ističe Grgo Horvatski – direktor JKP Suboticagas.

Ukoliko vam svojevrsni „pismeni zadaci iz fizike“, kako pojedinci nazvaše obaveštenja o načinu obračuna gasa, nisu jasni, i za to ima rešenje. Na sajtu Agencije za energetiku aers.rs, može se videti detaljnije objašnjenje i kalkulator koji će potrošačima omogućiti da lako provere ispravnost svog računa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2327
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.