Komentara: 1
Pregleda: 1318

Nove cene usred nestašice gasa

13.01.2009. u 09:42h
<p>Grejanje u Subotici se tokom vikenda stabilizovalo, a svi privatni potro&scaron;ači su uspe&scaron;no priključeni na gasovod. Iako se može reći da je &bdquo;situacija pod kontrolom" i da će u narednim danima stanovi Subotičana biti topli, zabrinjava situacija oko ukrajinsko-ruskog sporazuma, te se može reći da ja upravo zbog toga grejni sistem u gradu u polunormalnom stanju, rekao je gradonačelnik Subotice Sa&scaron;a Vučinić.</p>
Nove cene usred nestašice gasa

Grejni sistem u „polunormalnom“ stanju

Najveći problem je u privredi koja zbog činjenice da se zagrevanje kuća i stanova odvija uz korišćenje rezervi, odnosno uz pomoćgasa iz Mađarske i Nemačke, nije u mogućnosti da svoje sisteme pusti u pogon, te se savetuje privrednicima da i dalje traže alternativne načine rada svojih pogona.

Trenutno se, kako kaže Grgo Horvacki, direktor Suboticagasa, troši 7.900 kubnih metara gasa na sat, a da bi se priključila privreda, potrebno je imati protok od oko 11.000 kubnih metara na sat, što nije izvodljivo. Osim toga, iz lokalne samouprave poručuju građanima da bez obzira na relativno stabilnu situaciju i dalje štede gas, jer ako ne potekne ruski gas i budu se trošile samo rezerve iz Mađarske, mogle bi se ponovo uvesti restrikcije i isključivanje potrošača. Direktor Suboticagasa kaže da su sve ekipe radile 24 sata neprekidno kako bi sistem ponovo pustile u pogon nakon prispeća pomoći iz Mađarske i Austrije, a da se ispostavilo i da je deo opreme zastareo, pa je to iziskivalo i zamenu dotrajalih delova.

Gradska Toplana takođe radi normalno, i nakon što je pristigao gas, deo svojih kotlova priključila je na ovaj energent. Međutim, mazut i dalje pristiže i isporuke će biti nastavljene. „Čak i da dođe do pogoršanja situacije, Toplana može izaći na kraj sa tim, i nastaviti neometano sistem grejanja", kaže Pero Rikić, direktor Toplane. Čak i ako bi se moralo raditi samo na mazut, zaliha ima za nedelju dana.

Iz Elektrovojvodine poručuju da se nakon prispeća gasa potrošnja električne energije znatno smanjila, te je tokom vikenda pala za oko milion KWh. Iz ovog javnog preduzeća takođe su apelovali na građane da štede struju, a odluka o isključenju dela javne rasvete je i dalje na snazi.

Poskupljenje za petinu

Nakon što je građane obavestila da će sa grejanjem biti sve u redu, a da ne moraju strahovati i ako ne bude gasa bar nedelju dana, Toplana je odlučila da im saopšti drugu, ali manje lepu vest - cene njenih usluga će od januara biti povećane za 20 odsto. Gradonačelnik Saša Vučinićkaže da je dao odobrenje na ovaj procenat iako je traženo 23 odsto, i da je povećanje cene neminovnost, kako Toplana poslovnu godinu ne bi završila sa gubitkom zbog povećanja cene gasa (kojeg trenutno nema).

Smanjenje traženog procenta povećanja cene je uspešno rešeno subvencijama iz gradskog budžeta, ali je odluka ipak da najveći deo rentabilnog poslovanja Toplane plate, pre svega, korisnici te vrste grejanja. Prilikom obrazloženja ovog cenovnog skoka istaknuto je da je Subotica i dalje po ceni daljinskog grejanja iza mnogih gradova, i da ga Subotičani plaćaju i do 15 odsto manje od stanovnika u drugim delovima Srbije.

Podstanica u Gradskoj kući

Iako svi apeluju na građane da štede energiju, u Gradskoj kući radijatori su skoro vreli. Direktor Toplane Pero Rikićkaže da je temperatura u okvirima propisane, i da Gradska kuća nije izuzetak od drugih potrošača.

Međutim, većina građana se žalila da su im i pre gasne krize a i sada stanovi nedovoljno zagrejani, a takvih primera u gradu nije malo. Direktor Rikićtvrdi pak da je u tim zgradama problem sa podstanicama, zbog čega se ne postiže dovoljna temperatura. Građanima će očito biti drago da čuju da je sa podstanicom u Gradskoj kući sve u redu, i da uposlenici lokalne samouprave imaju ugodan ambijent za rad i temperaturu po kojoj se ne može ni naslutiti da postoji bilo kakav problem sa grejanjem.

 

Postavljeno pre 15 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1318
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.