Komentara: 9
Pregleda: 2888

Novi pokrajinski konkursi u oblasti zapošljavanja

07.05.2023. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević predstavio je 3 nova konkursa, iz oblasti zapošljavanja.
Novi pokrajinski konkursi u oblasti zapošljavanja

Ivnišević je najavio da se novi konkursi, koji su aktivni od 4. maja, odnose na  sprovođenje stručne prakse, samozapošljavanje i javne radove u Vojvodini.

 - Konkurs na koji smo posebno ponosni, koji smo ustanovili pre dve godine, odnosi se na finansiranje stručne prakse. Reč je o podršci za stručnu praksu studenata koji su u prethodnoj kalendarskoj godini diplomirali s prosekom od 9,50 do 10,00 na fakultetima sa sedištem u AP Vojvodini u sastavu univerziteta na teritoriji Pokrajine. Oni će moći da konkurišu za jednogodišnju praksu  u pokrajinskim organima i stručnim službama Pokrajinske vlade, kao i u javnim službama čiji je osnivač AP Vojvodina - istakao je Ivanišević. Za ovaj konkurs namenjeno je 8 miliona dinara.

Jedan od konkursa na kojima se insistira jeste i konkurs za samozapošljavanje, za koji je, kako navodi Ivanišević, Sekretarijat izdvojio ukupno 16 miliona, dok pojedinačna subvencija za lice koje želi da se zaposli iznosi 300 000 dinara. Subvencija se dodeljuje za osnivanje radnje ili drugog oblika preduzetništva, od strane nezaposlenog lica ili udruživanjem više nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Ovo je jedan od najbitnijih konkursa jer se njime podstiče preduzetništvo u Vojvodini.

Novi pokrajinski konkursi u oblasti zapošljavanja

Treći konkurs iz oblasti politike zapošljavanja jeste Konkurs za sprovođenje javnih radova, za koji je namenjeno sedam  i po miliona dinara. Sekretar napominje da jako važno da svi koji su zainteresovani i ispunjavaju uslove, konkurišu na vreme.

Ova godina specifična je po tome što su prvi put izdvojena znatna sredstva za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, koje će se u prvoj polovini godine odvijati u sektoru informacionih tehnologija. Sem toga, planirano je da se one do kraja godine spovedu i oblastima sa deficitom radne snage kao što su ugostiteljstvo, turizam i gastronomija. Akcenat je na brzom osmišljavanju programa za ove oblasti. 

Za konkurse je ukupno izdvojen 31,5 milion dinara.

Svi navedeni konkursi objavljeni su na internet prezentaciji i mobilnoj aplikaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i u dnevnoj štampi, u četvrtak, 4. maja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 2888
Povezane teme

zapošljavanje u Subotici

samozapošljavanje

zapošljavanje

konkurs za dodelu podsticajnih sredstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.