Komentara: 0
Pregleda: 2020

Novi programi za podršku zapošljavanju

19.01.2011. u 20:55h
Izvor: RTV Yueco
Novi programi za podršku zapošljavanju

Poslodavci koji imaju nameru da u 2011-oj zapošljavaju radnike, ili nezaposleni koji traže posao od danas mogu računati na još veću podršku Nacionalne službe za zapošljavanje. Danas su u dnevnim listovima objavljeni javni pozivi za subvencije za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta, za programe "Prva šansa 2011" i "Stručna praksa 2011", kao i za sprovodjenje javnih radova i obuke za potrebe poslodavaca. Na ovaj način u Subotici je prošle godine zaposleno preko 900 ljudi, a i u ovoj godini treba da pomognu poslodavcima da zaposle nove radnike, ali i nezaposlenima da lakše dođu do posla.

Pedesetpetogodišnji Krsto Tešić je jedan od oko 11.000 nezaposlenih Subotičana. U radnoj knižici ima 30 godina radnog staža, a od kako je nakon deset godina provredenih u Robnim kućama Beograd dobio otkaz, već tri godine bezuspešno pokušava da pronađe posao, iako ima pet kvalifikacija. Ne veruje da će i u ovoj godini pronaći posao.

Za Tešića, ali i ostalih 11.000 nezaposlenih u Subotici danas se pojavila nova prilika. U dnevnim listovima objavljeni su javni pozivi za subvencije za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta, za programe "Prva šansa 2011" i "Stručna praksa 2011", kao i za sprovodjenje javnih radova i obuke za potrebe poslodavaca. Kako objašnjavaju u službi, u programima će akcenat biti stavljen na još veću podršku preduzetnicima u otvaranju, ali i očuvanju postojećih radnih mesta kroz subvencije za nova radna mesta, zatim podršku malim i srednjim preduzećima – odnosno onima koji žele da pokrenu svoj posao, podršku mladima kroz još dva programa za sticanje iskustva i podršku najugroženijim kategorijama kroz javne radove. Preko Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Subotica, u prošloj godini posao je našlo 1850 lica, a od toga zapošljavanje 920 osoba je na neki način subvencionisano.

Za realizaciju programa aktivnih mera zapošljavanja u 2011. godini je izdvojeno 5,55 milijardi dinara za celu Srbiju. Osim ovih programa, podršku Nacionalnoj službi za zapošljavanje na smanjenju broja nezaposlenih pružiće i Pokrajinski sekretarijat za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova, kao i lokalne samouprave kroz lokalne akcione planove zapošljavanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2020
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.