Komentara: 0
Pregleda: 1250

Novi protest protiv „Azohema“

03.02.2009. u 15:01h
<p>Predstavnici subotičkog &bdquo;Azohema" nisu iselili pogone za proizvodnju hemikalija iz naselja Makova sedmica, iako je o tome postignut dogovor sredinom pro&scaron;le godine. Po&scaron;to Peđi Mali&scaron;anoviću, vlasniku &bdquo;Azohema", ne pada na pamet da, u skladu sa dogovorom koji je vodio sa I&scaron;tvanom Pastorom, pogone preseli u &bdquo;Azotaru", 230 stanara naselja Makova sedmica ponovo su se peticijom obratili gradonačelniku Sa&scaron;i Vučiniću.</p>
Novi protest protiv „Azohema“

- Predstavnici „Azohema" su pred kamerama rekli da će iseliti pogone do kraja 2008. godine, ali to se nije dogodilo. Nemamo ništa protiv ove fabrike, niti radnika, ali više ne možemo da trpimo zagađenje ni kamione koji uništavaju puteve u naselju - kaže Endre Čuso, predsednik skupštine MZ „Makova sedmica".
Građani su gradonačelniku uputili staru peticiju, a ove sedmice skupljaće potpise za novu, i očekuju da će se sastati sa Sašom Vučinićem.
Kako je „Blic" pisao, pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor i vlasnik „Azohema" Peđa Mališanović, dogovorili su da se pogoni ove fabrike do kraja 2008. godine presele iz gusto naseljene Makove sedmice u „Azotaru". Dve strane se optužuju da do preseljenja nije došlo krivicom druge strane.
Pastor tvrdi da je rukovodstvo fabrike obećalo da će po završetku proizvodnje hemikalija za jesenju setvu izmestiti pogone i da je Pokrajina za to obezbedila 16 miliona dinara. U „Azohemu" kažu da je to samo desetina potrebnog novca. Pošto se sa tim ne mogu seliti, počeli su proizvodnju hemikalija za prolećnu setvu.
Gradimir Ilić, tehnički direktor „Azohema", kaže da se u fabrici ne protive preseljenju pogona, ali da pokrajina mora da obezbedi novac za to.
- „Azohem" nema dovoljno novca za tako komplikovan i skup poduhvat. Tome treba dodati i da je svetska kriza zakucala i na naša vrata - rekao je Ilić.
Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić obećava da će do kraja sedmice održati sastanak sa građanima iz MZ „Makove sedmice".
- Prošlo je dve godine od kada je Savez vojvođanskih Mađara tražio iseljavanje zagađivača, ali se taj problem pokušava rešiti mimo loklane samouprave. Peticijom građana problem se vraća na pravo mesto. Nadležne službe upravo ispituju funkcionisanje „Azohema" i sigurno ćemo reagovati ako se pokaže da fabrika emituje nedozvoljenu količinu štetnih materija. Uključićemo u celu priču i pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine - rekao je juče Saša Vučinić.
U „Azohemu" tvrde da je reč o sistematskim napadima iz sedišta SVM-a. Upozoravaju da bi posle zatvaranja fabrike 70 porodica, uglavnom iz tog naselja, ostalo bez prihoda.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1250
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.