Komentara: 0
Pregleda: 1594

Novi reciklažni centar u Subotici

18.03.2010. u 14:20h
Izvor: Glas javnosti
<p>Ministar životne sredine i prostornog planiranja dr Oliver Dulić juče je na gradskoj deponiji u Subotici otvorio reciklažni centar, pa će Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" ubuduće razdvajati ambalažu i elektronski otpad koji će potom biti reciklirani.</p>
Novi reciklažni centar u Subotici

Ministar Dulić je istakao da je reč o nastavku akcije "Očistimo Srbiju", koja će ove godine imati edukativan karakter kada je reč o odvajanju otpada. Projekat "Očistimo Srbiju" košta 200.000 evra, a pomognut je od ministarstva.

Sistem prikupljanja i selekcije otpada planiran je u tri faze. Prva faza, koja počinje ovih dana, sastojaće se u organizovanju odvojenog prikupljanja otpada i odvajanju na papir, karton, plastiku, električni i elektronski otpad.
Selekciju će obavljati građani i privredni subjekti u za to postavljene kontejnere na "zelenim ostrvima".
Razdvajanje kutija od čvrstog otpada vrši se pomoću separacione trake. Za ovu namenu su obezbeđena 140 žičana kontejnera za plastiku i papir i 40 plastičnih za aluminijum i konzerve. Kapacitet je 400 tona mesečno.
Dulić je naveo da se planira da u Srbiji bude otvoreno 20 reciklažnih centara za odvajanje plastike i drugog otpada.

On je istakao da je potrebno stvoriti dobar sistem za reciklažu otpada, putem koga će zaposlenje pronaći za nezaposlena lica širom Srbije.
Završen je generalni projekat za izgradnju regionalne deponije, a sada se nalazi na reviziji u Novom Sadu. Nakon toga Skupština grada treba da usvoji odluku o izgradnji regionalne deponije koja treba da radi u harmonizaciji sa postojećim gradskim deponijama.
Tada bi subotička deponija bila jedna od transfer stanica regionalne deponije. Grad i fond za zaštitu životne sredine su potpisali ugovor o sanaciji postojeće deponije u Aleksandrovu.
Predstavnici ministarstva su u Gradskoj kući održali forum na temu "Građevinarstvo, urbanizam i životna sredina", kojem su prisustvovali predsednici okruga i opština Severnobačkog okruga, Južnobačkog okruga i Severnobanatskog okruga.

 

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1594
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.