Komentara: 16
Pregleda: 10159

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju

29.01.2016. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju

"Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji stupa na snagu 1. jula ove godine, će omogućiti ravnomerniju zaštitu dužnika i poverioca, kao i rastrećenje sudova", rečeno je na okuglom stolu, koji je održan na  Otvorenom univerzitetu u cilju upoznavanja pravnika sa izmenama. Među izlagačima su bili predsednica Komore javnih izvšitelja Srbije, Aleksandra Trešnjev, sudija Osnovnog suda, Tamara Trajković i javni izvršitelj, Damir Šite.

Najvažnije izmene odnose se na uvođenje novih pravnih lekova i sredstava, što će prema rečima izvršitelja Damira Šitea, dovesti do dužeg trajanja postupka.

"Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju donosi novi postupak, do sada smo imali izvršenje, a od sada će biti izvršni postupak. U odnosu na prethodni, koji je imao oko 350 članova, novi Zakon sa oko 550 članova mnogo detaljnije uređuje ovu materiju. Videćemo kako će se to  pokazati u parksi. Do sada smo imali jednostavnu ritmiku izvršnog postupka, to sada prestaje. Mislim da će postupak trajati mnogo duže", rekao je izvršitelj, Damir Šite.

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju

Izmene se odnose i na rasterećenje sudova, čija će najvažnija uloga biti kontrola postupka javnih izvršitelja.

"Veći deo postupka je poveren javnim izvršiteljima, kako ih zove novi Zakon. Sud neće toliko aktivno učestvovati u postupku izvršenja, već će biti neka vrsta kontrole postupka javnih izvršitelja. Sud će donositi rešenja o izvršenju, dok će dalji tok postupka sprovoditi javni izvršitelji", rekla je sudija Osnovnog suda, Tamara Trajković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 10159
Povezane teme

privatni izvršitelji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.