Komentara: 8
Pregleda: 7839

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju

03.03.2016. u 16:07h
Izvor: Subotica.com
Novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, koji će na snagu stupiti 1. jula ove godine, veći deo postupka sprovođenja izvršenja će biti poveren javnim izvršiteljima. Kako novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju donosi novu koncepciju sprovođenja izvršenja, u organizaciji Ministarstva pravde i Komore izvršitelja u hotelu „Galleria“ održan je seminar na kome su predstavljene najznačajnije izmene.
Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju

Najznačajnija izmena odnosi se na ponovno uvođenje prava žalbe u izvršni postupak. Ova izmena će dužniku omogućiti da na odluke koje donosi kako sud, tako i izvršitelj uloži žalbu, o kojoj će odlučivati višestepeni sud.

„Viši sud i Privredni apelacioni sud ponovo se vraćaju u izvršnu materiju za razliku od postojeće situacije gde u izvršnoj materiji postoje samo osnovni sudovi ili privredni sudovi. To je dovodilo do velikih problema sa neujednačenom sudskom praksom i samim tim građani nisu imali pravnu predvidivost kada je u pitanju izvršni postupak - kaže pomoćnica ministra pravde, Nela Kuburović.

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju

Takođe, novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju predviđa veća ovlašćenja izvršitelja. Poverilac više neće biti u mogućnosti da bira između sud i izvršitelj, već će prilikom podnošenja predloga za izvršenje morati da se opredeli za izvršitelja koji će sprovesti postupak. Predviđenim izmenama, učešće suda će biti nešto manje, te će se njegova uloga odnositi na kontrolu postupka.

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju

- Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju donosi veće ovlašćenje izvršitelja u izvršnom postupku, ali nama u Komori izvršitelja je drago što je to usledilo nakon trogodišnjeg rada izvršitelja i nakon analize našeg rada. Ministarstvo pravde je konstatovalo da su rezultati izvršitelja značajno bolji nego što su bili u prethodnom periodu rezultati suda, te je nakon toga usledilo proširenje nadležnosti- kaže predsednik Organizacione jedinice Komore izvršitelja za područje Apelacionog suda u Novom Sadu, Vujadin Masnikosa.

Iako je već prethodnog meseca izmenjena tarifa, čime su smanjene naknade za rad izvršitelja za najmanje iznose potraživanja, po kojoj je za iznose potraživanja do 12.000 dinara tarifa smanjena za skoro 50 procenata, u toku je rad na novoj tarifi. Cilj je da tarifa, koja će pratiti primenu novog Zakona bude transparentnija, kako bi i poverioci i dužnici bili upoznati sa cenom svake usluge.

Izvor: Subotica.com
Seminar: Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju Seminar: Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju Seminar: Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju Seminar: Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju Seminar: Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju Seminar: Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju Seminar: Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju Seminar: Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 7839
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.