Komentara: 2
Pregleda: 3114

Novinari kao problem

10.08.2009. u 23:30h
Izvor: RTV Yueco
Novinari kao problem

Na Dužijanci, prelepoj manifestaciji posvećenoj završetku žetve koja je održana u prošlu nedelju, a koja se u Subotici organizuje već godinama, dobar broj novinara doživeo je poniženje koje im je osvežilo ono prošlogodišnje na istom mestu i istom prigodom.

Naime, redari, bodi gardovi ili „security" kako im je pisalo na majicama, bili su vrlo odlučni da neke od predstavnika sedme sile ne puste u obeleženi prostor na gradskom trgu na kojem se odvijao centralni događaj, jer nisu „dobili uputstvo da ih puste", a i „ne znaju ih".

Na nesreću, radilo se uglavnom o lokalnim novinarima u nevelikoj varoši Subotici, i činjenici da organizator nije našao za shodno da napravi akreditacije ili makar listu novinara. Pošto su se konsultovali s organizatorom, redari su dozvolili novinarima (mada uz opasku: „Vi možete, a vi ne možete", na šta je kolega iz mađarske redakcije radija zaprepašćeno upitao „Zašto ja ne") da se provuku ispod trake koja je obeležila mesto kojem se ne sme prići i stanu na mesto za koje su dobili odobrenje. Redar ih je sve vreme upozoravao da „ne smeju preći žutu crtu", te je ukoliko se fotoreporter pomerio korak-dva, hitro priskakao i vraćao ga u zamišljenu „novinarsku ložu".

U ograđenom prostoru su sedele zvanice - koliko se moglo sa novinarske daljine i golim okom videti, uglavnom iz sveta politike - a plebs je stajao iza markirne trake, ljut što im deca ništa ne vide i što im novinari, koji su imali tu „povlasticu" da se ipak dočepaju „one strane" trake kako bi makar nešto mogli snimiti, zaklanjaju vidik.

Činjenica da je uoči samog finala Dužijance izbio požar na improvizovanoj sceni i da je on namerno izazvan ne bi trebalo da bude razlog sa sumnjičenje novinara, jer se oni bar mogu proveriti i legitimisati. Davor Dulić, direktor SKC Bunjevačko kolo, koje je organizator Dužijance, kaže za Danas da će sledeće godine problem svakako biti rešen.

- Dosad nismo uspeli da uskladimo dve strane - obezbedimo uslove za rad novinarima i sačuvamo autentičnost događaja. Ne smemo dozvoliti da nam kamere i fotoreporteri upadaju u svečanu povorku, pa su zbog toga novinari na drugoj stani možda bili i uskraćeni za dobru poziciju. Tu je i potreba za oprezom, jer u koloni ima i dosta konja i fijakera... Trudiću se da se sledeće godine obezbedi prostor za rad novinarima i to ćemo rešiti na samom početku Dužijance, u dogovoru sa novinarima. Svakako je važno da oni medijski proprate ovu svečanost - kaže Dulić.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3114
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.