Komentara: 0
Pregleda: 2560

Novo dečje igralište, učionica na otvorenom i "baby zoo" u zoo-vrtu na Paliću

10.06.2024. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Zoološki vrt Palić je u saradnji sa Zoo-vrtom iz Osijeka konkurisao i dobio sredstva preko IPA projekta, preko kojeg će ove dve ustanove dobiti po približno pola miliona evra. Budući da je to jedna vrsta "ogledalo" projekta, oba zoo-vrta gradiće slične objekte, a to dečje igralište, interaktivni "baby zoo" kao i učionica na otvorenom. Partneri na projektu su turističke organizacije Subotice i Osijeka.
Novo dečje igralište, učionica na otvorenom i "baby zoo" u zoo-vrtu na Paliću

Ukupna vrednost projekta je 1.3 miliona evra, od čega će po pola miliona biti upotrebljeno za izgradnju objekata, dok će ostatak biti usmeren na promotivne aktivnosti, edukacije i razmenu zaposlenih. Prvo na listi za renoviranje našlo se dečje igralište, na kome su stasale generacije, ali kome je radni vek, evidentno, završen. 

 - Novo igralište biće izgrađeno u skaldu sa svim propisima, naravno, ali ono što je zanimljivo, osmišljeno je tako da sprave za igranje budu u obliku životinja, odnosno da doprinesu prepoznatljivosti lokacije. Kada se deca fotografišu, da roditelji mogu brzo da prepoznaju taj ambijent - ističe Sonja Mandić, direktor Zoološkog vrta Palić.

Novo dečje igralište, učionica na otvorenom i "baby zoo" u zoo-vrtu na PalićuStari prostor za patuljaste koze dobiće novu namenu, na njemu će biti otoren prvi interaktivni objekat u okviru koga će posetioci imati priliku da ostvare neposredan kontakt sa životinjama. 

- To je objekat pod nazivom "baby zoo" u čiju volijeru će posetioci moći da uđu i borave u njoj. U prisustvu timaritelja, moći će da pomaze i nahrane životinje. Prvenstveno planiramo da tamo budu neke od autohtonih vrsta koje su tipične za ovo podneblje, a to su koze, ovce i druge domaće životinje, zatim zečevi, morsko prase. U jednom delu, u senzornim kutijama, povremeno će se naći i egzotične vrste, koje će izlagati timaritelji. To su različite vrste zmija, paukova, guštera, koje su do sada deca mogla da vide u okviru specijalizovanih radionica - kaže sagovornica. 

Novo dečje igralište, učionica na otvorenom i "baby zoo" u zoo-vrtu na Paliću

Treći objekat koji će u okviru ovog značajnog projekta zasijati u novom ruhu je stari vidikovac koji se nalazi pored volijera za lame. On će biti adaptiran i opremljen savremenom opremom koja će moći da se koristi i na otvorenom. 

 - U pitanju je objekat pod radnim nazivom "Učionica na otvorenom", koji će biti rekosnstruisan i za koji će biti nabavljena oprema. To su profesionalni stojeći dvogledi sa kojih će moći da se posmatra okolina, s obzirom na to da se nalazimo na zaštićenom području prirode, i da smo tokom prošle godine počeli da obeležavamo na informativnim tablama i zaštićene vrste koje nisu deo zbirke zoo-vrta, ali se u prirodi, u našem zoo-vrtu mogu videti, posetioci ih i na ovaj način mogu posmatrati. Tamo će biti i uređaj za projekciju predavanja na otvorenom, kao i određeni broj profesionalnih mikroskopa koji se mogu koristiti kao mobilni mikroskopi - objašnjava Sonja Mandić.

Novo dečje igralište, učionica na otvorenom i "baby zoo" u zoo-vrtu na Paliću

Početak radova očekuje se nakon završetka letnje sezone, odnosno ne pre oktobra, dok je završetak planiran za proleće naredne godine. 

 - S obzirom na prirodu radova, mislimo da je moguće završiti konstrukcijski deo do početka sledeće sezone, tako da u martu, aprilu, budu otvoreni i igralište i "baby zoo". Ovo je zaista značajna stvar i zbog unapređivanja saradnje sa Zoološkom vrtom iz Osijeka, sa kojim smo i ranije imali izuzetnu saradnju, a s ovim će samo biti bolja, budući da ćemo tokom gotovo dvogodišnje realizacije zajedno nastupati na sajmovima turizma i praviti prezentacije - zaključuje sagovornica.

Novo dečje igralište, učionica na otvorenom i "baby zoo" u zoo-vrtu na Paliću

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2560
Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoološki vrt na paliću

sonja mandić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.