Komentara: 3
Pregleda: 1498

Novo u Sinagogi - audiovizuelna prezentacija i pristupna rampa za osobe sa invaliditetom

15.12.2022. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
U subotičkoj Sinagogi postavljena je pristupna rampa za osobe sa invaliditetom. U ovom velelepnom objektu od danas je dostupna i audiovizuelna prezentacija zahvaljujući kojoj će svi posetioci biti u prilici da dobiju informacije o istoriji našeg grada, Sinagoge, kao i o znamenitim Subotičanima jevrejskog porekla.
Novo u Sinagogi - audiovizuelna prezentacija i pristupna rampa za osobe sa invaliditetom
Foto: Dinovizija

Dva pokretna uređaja sa ekranom na dodir i 24 elektronska vodiča pružiće posetiocima Sinagoge, kojih je tokom ove godine bilo oko 20 hiljada, informacije o ovom dragulju izgrađenom u stilu mađarske secesije.

Novo u Sinagogi - audiovizuelna prezentacija i pristupna rampa za osobe sa invaliditetom- Posetioci će dobiti informacije o našem gradu, kao i o istorijatu subotičkih Jevreja, potom o istaknutim privrednicima i kulturnim radnicima jevrejskog porekla koji su delovali u Subotici. Takođe, prezentacija nudi informacije o istoriji Sinagoge i njenoj obnovi nakon nekoliko decenija propadanja - istakao je Balint Pastor, predsednik UO Fondacije "Subotička Sinagoga" - Ova stalna audiovizuelna postavka realizovana je zahvaljujući finansijskom podršci Mađarskog nacionalnog saveta.

Digitalnu audiovizuelnu prezentaciju izradila je subotička kompanija "ICBTECH" iz koje ističu da su uređaji sa ekranom na dodir izuzetno jednostavni za korišćenje.

Novo u Sinagogi - audiovizuelna prezentacija i pristupna rampa za osobe sa invaliditetomUređaji su intuitivni za korišćenje i nude sadržaje na srpskom, mađarskom, bunjevačkom, hrvatskom, nemačkom, engleskom i hebrejskom jeziku - objašnjava Aleksandar Pejić, direktor ove kompanije i dodaje da  uređaje mogu koristiti i slabovide osobe, jer se tekst i fotografije lako mogu uveličati, dok su elektronski vodiči prilagođeni i slepim osobama - Audio- vodiči imaju ugravirane Brajeve brojeve. Posetioci ovaj elektronski vodič dobijaju prilikom ulaska u objekat. Kada stave slušalice, dok razgledaju objekat, mogu čuti brojne informacije o Sinagogi i Subotici.

Od danas je u Sinagogi u funkciji i pristupna rampa za osobe sa invaliditetom.

Najnormalnije je da svi javni objekti imaju rampe zahvaljujući kojima je olakšan pristup osobama sa invaliditetom i porodicama sa malom decom - istakao je Pastor - Sada možemo da kažemo da je na današnji dan u potpunosti završen proces obnove Sinagoge.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1498
Povezane teme

subotička sinagoga

balint pastor

rampa za invalide

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.