Komentara: 0
Pregleda: 2526

NSPR skeptičan prema predlogu novog Zakona

16.03.2017. u 15:28h
Izvor: TV Subotica
Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je bilo reči o novim školskim zakonima i reformama u prosveti.
NSPR skeptičan prema predlogu novog Zakona

Usaglašavanje između sindikata prosvetnih radnika i Ministarstva prosvete o donošenju novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je osnova za druge zakone u oblasti školstva, završeno je juče, a sada sledi javna rasprava o ovom pravnom aktu.

Završena je i izrada Predloga izmena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, srednjem obrazovanju i vaspitanju, predškolskom učeničkom standardu koji su se morali uskladiti krovnim zakonom, a pored njih je nedavno usvojen i potpuno nov Zakon o dualnom obrazovanju. U Nezavisnom sindikatu smatraju da je neophodno izvršiti reformu Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i o platama u javnom sektoru, kao i da je proces sve veće centralizacije škola i obrazovnih ustanova kao i novi zakon koji je podređen njoj – zastareo i da ne može dugoročno opstati.

„Moram da izrazim skepricizam našeg Sindikata na reformu koja je u toku, jer smatram da je ona više forma nego reforma iz razloga što ne nudi ništa novo i umesto normalnih procesa decentralizacije, depolitizacije i demokratizacije obrazovanja ona nudi jedne prevaziđene modele i centralizam u kojem će se ministar ili bolje rečeno neko drugi pitati. Ono što nas posebno brine u ovoj reformi je da se stvari rešavaju preko „kolena“, vi znate da je ministarka za lokalnu upravu i samoupravu najavila dalje smanjenje broja zaposlenih u prosveti za tri odsto ove godine i tri naredna, a radi se uglavnom o profesorima,nastavnicima ili učiteljima, jer se retko viđa da je otpušten direktor, sekretar, šef računovodstva i slični. Druga bitna stvar je da je priča o ovakvom načinu uređenja prosvet jednostavno nemoguće rešiva, jer su zahtevi na povećanje materijalnog standarda ogromni a ne mogu desiti jer su MMF i Svetska banka isporučili krucijalni zahtev da plate u javnom sektoru moraju pasti na 8 posto bruto društvenog proizvoda“, kaže Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik NSPRV.

Nezavisni sindikat, saopšteno je na konferenciji, neće učestvovati u sutrašnjem protestu koji organizuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, ispred zgrade Vlade Srbije zbog, kako je najavljeno, nepoštovanja sporazuma o rešavanju spornih pitanja koji je potpisan pre dve godine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2526
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.