Komentara: 18
Pregleda: 10475

O Pravoslavnoj Novoj godini

13.01.2016. u 18:14h
Izvor: Radio Subotica
Julijanska, Pravoslavna Nova godina, najčešće kod Srba Srpska Nova godina, a kod ostalih Stara Nova godina, je praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru, a dočekuje večeras. Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru.
O Pravoslavnoj Novoj godini

Prema narodnim običajima uoči Nove godine sprema se svečana večera, gde ukućani sa gostima, prijateljima i srodnicima uz veselje i pesmu čekaju ponoć. Na sam dan Nove godine odlazi se u crkvu, a posle se obavlja svečani ručak.

Tog dana se jede glava božićne pečenice, a domaćice mese novogodišnju česnicu "Vasilicu". Pravoslavna Nova godina osim u balkanskim zemljama i Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Gruziji, Moldaviji, Kazahstanu i drugim, što je zanimljivo, tradicionalno se obeležava i danas u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj.

Iako se u mnogim gradovima u Srbiji organizuje doček Srpske nove godine na trgu, pa će tako večeras u Novom Sadu zapevati Goran Bregović, U Nišu Svetlana Ceca Ražnatović, a u Vrnjačkoj Banji Riblja čorba, Subotica neće imati organizovan doček na trgu, ali su hoteli, restorani i klubovi u gradu već uveliko spremni za goste.

S obzirom da se sutra radi većina građana ovaj praznik će, kako kažu, ipak dočekati u svom domu, a ponude za doček Pravoslavne Nove godine možete pogledati u povezanim najavama dešavanja.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 10475

Povezana dešavanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.