Komentara: 4
Pregleda: 3417

Obdanište u Subotici poskupelo - retroaktivno

28.10.2010. u 03:04h
Izvor: RTV
<p>Cene usluga Pred&scaron;kolske ustanove "Na&scaron;a radost" u Subotici od 20. oktobra skuplje su za &scaron;est procenata. Uz brojna druga, ovo poskupljenje dodatno je opteretilo istanjene novčanike roditelja, ali im nije ostavilo drugi izbor osim da ga plate, iako su dodatno iznenađeni činjenicom da važi retroaktivno, od 1. oktobra.&nbsp;</p>
Obdanište u Subotici poskupelo - retroaktivno

Dujo Runje , koordinator Pedagoško-psihološke službe u PU "Naša radost" u Subotici, otkriva činjenicu koja je nepoznata mnogima, i to ne samo roditeljima. On tvrdi da nije "Naša radost" povećala cenu svojih usluga već da je tako odredilo Gradsko veće Subotice, koje propisuje i od kada i za koliko će cena biti viša. Dujo Runje smatra da je to "maksimum koji roditelji trenutno mogu da plate, a minimum koji je neophodan da bi "Naša radost" nesmetano mogla da obavlja svoju delatnost."

Prema rešenju Gradskog veća Subotice, ekonomska cena smeštaja deteta jaslenog uzrasta od jedne do tri godine je 16.504 dinara, a roditelji, zavisno od kategorije, plaćaju učešće od 20 do 45 odsto, odnosno u iznosu od 3.302 do 7.427 dinara. Ekonomska cena smeštaja deteta u obdanište, uzrasta od tri do sedam godina, je 14.350 dinara, od čega roditelji plaćaju od najmanje 2.870 do najviše 6.457 dinara. Pripremni predškolski program, koji je sada obavezan po zakonu, realno košta 11.480 dinara, a roditelji plaćaju učešće od 2.296 do 5.166 dinara.

"Lokalne samouprave same određuju cenovnike, kao i koliko će da subvencionišu razliku između učešća roditelja i ekonomske cene, pa se zato događa da je obdanište u Subotici duplo skuplje nego u Novom Sadu, a upola jeftinije nego u Beogradu - objašnjava Dujo Runje.

Predškolska ustanova "Naša radost" u Subotici ima tradiciju dužu od 165 godina i jedna je od najstarijih na Balkanu. U 52 objekta ima 190 vaspitnih grupa i brine o 4.000 dece uzrasta od jedne do sedam godina.

Ovde se, kao retko gde, obdanište može pohađati na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, pa i na engleskom i nemačkom. Iako je dece svake godine sve manje, u "Našoj radosti" tvrde da postojeći kapaciteti nisu dovoljni. Decu u vrtiće upisuju i roditelji koji rade, ali i nezaposleni jer su svesni da je to najbolji način socijalizacije, a predškolski program sada je obavezan i po zakonu.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3417
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.