Komentara: 2
Pregleda: 2244

Obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta

04.03.2013. u 15:06h
Izvor: SuMedija
U Subotici će 1700 godina od donošenja Milanskog edikta biti obeleženo kroz tribine i na Festivalu Evropskog filma na Paliću, najavili su danas u Medija centru Dejan Zvekić, izvršni direktor Otvorenog univerziteta, profesor dr Boško Kovačević, Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata i Mirko Štefković, sekretar Subotičke biskupije.
Obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta

Obeležavanje Milanskog edikta je prava prilika da se Subotičanima ova tema učini dostupnijom i da se ukaže na razloge zašto se sada stavlja akcenat na Milanski edikt.

- Jedan od razloga je to što je Milanski edikt i sve što se dešavalo u tom vremenu navelo da cela priča o odnosu države i crkve i nakon 1700 godina ima potrebu daljeg promišljanja i ponovno traganje za tim odnosom, zatim tu je i potreba tolerantnog odnosa i ponovljenih radnji prema drugom različitom. A zatim je tu i edukativni razlog—naveo je profesor dr Boško Kovačević.

Planirano je da se ovaj jubilej obeleži u dva pravca, jedan je kroz tribine koje će se održavati svakog prvog četvrtka u mesecu u Pastoralnom centru Augustinianum i kroz blok filmova sa temom o hrišćanstvu koji će biti prikazani na Festivalu Evropskog filma na Paliću, naveo je Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata.

- Biće održano šest tribina koje će biti dijaloški postavljene. Na svakoj će biti po dva uvodničara iz dva različita crkvena, kulturna prostora, to znači iz pravoslavnog i katoličko –mađarskog prostora, koji će iz različitih vizura, iskazati stavove o temama o kojima će se govoriti. Na tribinama će se govoriti o verskoj toleranciji, o odnosu crkve i države, o ekumenizmu, o hrišćanstvu kao osnovi Evrope i tako dalje —rekao je Žigmanov.

Mirko Štefković, sekretar subotičke biskupije je naveo da je ovo način da se o starim stvarima, a pre svega o Milanskom ediktu i njegovom značaju progovori kao o izazovu za današnjicu, i da je ovo prilika da se subotička biskupija otvori ka dijalogu sa kulturom i naukom.

U četvrtak, 7. marta u 18 časova u Pastoralnom centru Augustinianum će biti održana prva tribina sa temom Trijumf hrišćanstva –crkva u vreme Milanskog edikta, na kojem će govoriti profesor Radivoje Radić, istoričar, vizantolog i autor knjige „Konstantin veliki: nadmoć Hrišćanstva” i profesor dr Karolj Harmat, OFM, povjesničar crkvene istorije iz Novog Sada.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2244
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.