Komentara: 0
Pregleda: 3486

Obeležavanje godišnjice revolucije 1848.

14.03.2011. u 14:34h
Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje godišnjice revolucije 1848.

Vojvođanski Mađari počeli su obeležavanje dana mađarske revolucije u znak sećanja na događaje iz 1848. godine kada je počela borba protiv Austro-ugarske vlasti za samostalnu i nezavisnu državu.

Obeležavanje revolucije počelo je u Horgošu, a nastavljeno je u Kanjiži i drugim vojvođanskim mestima. U Staroj Moravici će sutra 15. marta biti organizovana centralna proslava povodom 163. godišnjice mađarske revolucije 1848/49. gde će biti položeni venci na bistu Lajoša Košuta u centralnom parku.

Mađarska revolucija 1848. imala je prvenstveno karakter mađarske borbe za samostalnost i nezavisnu državu. Vođa i najistaknutiji pojedinac te borbe je bio Lajoš Košut.

Revolucija je počela u Pešti, 15. marta predvođena grupom studenata na čelu sa Petefi Šandorom. Habzburški dvor pod velikim pritiskom događaja u Beču, prihvata uslove. Mađari ovim činom iako ne dobijaju nezavisnu državu, dobijaju vladu koju imenuje njihov sabor, velika ovlašćenja sabora i ograničavanje carske vlasti vezano za sazivanje i raspuštanje sabora.

Kasnije, Habzburgovci poništavaju tekovine Martovske revolucije, i počinju direktnu agresiju na Mađarsku. Rat traje skoro godinu dana, da bi ulaskom Ruske carske vojske, 1. avgusta 1849. Mađarska vojska doživela potpuni slom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3486
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.