Komentara: 0
Pregleda: 4572

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka

03.02.2017. u 16:09h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Mi možemo, ja mogu” kojim se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja rakom sutra će biti obeležen Svetski dan borbe protiv raka.
Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije oboljevanje od malignih bolesti u svetu poraslo je sa 12,7 miliona u 2008. godini, na više od 14 miliona ljudi u 2012. godini.  Očekuje se da će do 2032. godine oboljevanje od raka će porasti za 70 odsto. U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36 hiljada novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20 hiljada ljudi.

- Muški deo stanovništva u našoj zemlji najviše oboljeva i umire od raka pluća, debelog creva i prostate. U ženskom delu stanovništva maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, a to su i najčešći uzroci smrtnog ishoda od maligne bolesti - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje.

Prema rečima dr Dragaš,  30 odsto svih smrtnih ishoda od malignih bolesti posledica  je korišćenja duvanskih proizvoda, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola.

- Istraživanja pokazuju da čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto prestankom korišćenja duvana, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem odgovarajuće telesne težine, pravilnom ishranom i konzumiranjem zdravstveno ispravne hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje mogu izazvati nastanak raka. Međunarodno udruženje za borbu protiv raka navodi da se 20 odsto  karcinoma koji se otkrije svake godine može pripisati virusnim ili bakterijskim infekcijama izazvanim: HPV – koji može da dovede do raka grlića materice, virusima hepatitisa B ili C – koji značajno doprinose nastanku raka jetre, Epštajn - Bar virusom – koji može biti uzrok Burkitovog limfoma, a Helicobacter pylori bakterija je povezana sa nastankom raka želuca - kaže dr  Dragaš - Prevencija malignih bolesti predstavlja najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti.  Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, terapijom i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje. Ukoliko se otkrije na vreme u oko 80 odsto slučajeva, a prema nekim autorima  i u  čak 90 odsto, bolest se može potpuno izlečiti.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja,  u saradnji sa Centrom za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, održaće akciju kontrole zdravlja u utorak, 7. februara od 10 do 13 časova u MZ "Kertvaroš", na adresi Marije Vojnić Tošinice br. 14.

- Sugrađani će moći da provere holesterol, šećer u krvi i krvni pritisak, a ženama će se raditi pregled dojki. Delićemo i  testove na skriveno krvarenje iz digestivnog trakta  osobama starosne dobi od 50 do 69 godina koji se radi i u okviru skrininga za karcinom debelog creva. Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje  će svim zainteresovanim sugrađanima meriti telesnu visinu i težinu i utvrditi stepen uhranjenosti. Posle izvršenih merenja svi sugrađani će dobiti savete o zdravom načinu ishrane i kako da izgube višak kilograma. Svi pušači i oni koji su izloženi duvanskom dimu će moći da izmere vrednost ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu na aparatu smokilajzer. Svi pušači će dobiti savete kako da budu efikasni u ostavljanju cigareta - kaže dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja.

 

 

 

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4572
Povezane teme

svetski dan borbe protiv raka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.