Komentara: 1
Pregleda: 2278

Obeležavanje Svetskog dana sececije

05.06.2024. u 09:18h
Izvor: Subotica.com
Dan posvećen secesiji, umetničkom pravcu nastalom u 19. veku kao vid pobune protiv tadašnjih ustaljenih akademskih obrazaca, obeležava se svuda u svetu 10. juna. U našem gradu, koji se često naziva gradom secesije, biće obeležen bogatim kulturnim programom koji će trajati od 7. do 15. juna.
Obeležavanje Svetskog dana sececije

Kulturni program kojim će biti obeležen Svetski dan secesije trajaće 10 dana, tokom kojih će svi zainteresovani imati priliku da posete brojne izložbe, koncerte, predavanja i radionice. 

Program će početi u petak, 7. juna, kada će od 18 časova biti organizovana Šetnja gradom -"Svetlost novog vremena - zgrade subotičkih banaka". Okupljanje je u 18 časova u Štrosmajerovoj 11, ašetnju će voditi prof. dr Viktorija Aladžić. 

Drugog dana, u subotu, 8. juna u Gradskom muzeju Subotica biće organizovano vođenje kroz izložbu “Remek dela Umetničke kolonije Nađbanja iz privatnih zbirki”, od 18 časova na mađarskom jeziku, od 19 časova na srpskom jeziku. Tema će biti "Uloga prirode na Umetničkoj koloniji Nađabnja u periodu secesije".

U ponedeljak, 10. juna naši najmlađi će imati priliku da učestvuju u radionici "Obojena svetlost". Radionica će se održati u GFradskom muzeju, od 10 časova, a vodiće je Ljubica Vuković Dulić, istroričar umetnosti. 

U Savremenoj galeriji Subotica od 17  časova počinje Radionica izrade nakita, koji će viditi Žofia Sekelj. 

Istog dana, od 18 časova u Sinagogi će u okviru "Noći secesije" biti održan koncert Pala Žige, violina i Mihaela Kurine, cimbalo, nakon čega će uslediti "Noć orgulja" - koncert Bruna Kapošija i Balaža Sapoa iz Budimpešte. 

Sreda, 12. jun, rezrvisana je za jednu od najvelelepnijih zgrada u Subotici, Rajhlovu palatu, te je za ovaj dan planirano predavanje Atile Brunera, istoričara umetnosti iz Arhiva Budimpešte., pod nazivom "Rajhl i nejgove palate. Kuće umetnika na prekretnici vekova i podaci o daljem radu Ferenca J. Rajhla". 

U četvrtak (13. juna), svi zaintereosvani moći da prisustvuju promociji zbornika konferencije "Vitraži"

U DOT Concept baru, u petak, 14. juna biće odražan džez koncert benda Overblue Quartet, sa početkom u 20 časova. Koncert organizuje Međuopštiniski zavod za zaštitiu spomenika. 

U subotu, 15. juna ispred gradske kuće sa severne strane, od 21 do 23.30 svi koji se zateknu na ovom prostoru imaće priliku da uživaju u performansu "U ritmu srca" - svetlosne animacije Maje Rakočević Svijanov, vajarke. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2278
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

sinagoga

gradski muzej

subotička sinagoga

savremena galerija subotica

svetski dan secesije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.