Komentara: 2
Pregleda: 2531

Obeležavanje Svetskog dana secesije 9. i 10. juna na više lokacija

08.06.2022. u 12:21h
Izvor: Subotica.com
Svetski dan secesije biće obeležen sutra i u petak, a za sve građane u ustanovama kulture će biti upriličeni brojni edukativni i kulturni programi, kao i obilazak najznačajnijih građevina rađenih u stilu secesije.
Obeležavanje Svetskog dana secesije 9. i 10. juna na više lokacija

Gradski muzej sutra započinje obeležavanje Svetskog dana secesije. Od 17h na programu je predavanje o umetnosti vitraža Mikše Rota sa akcentom na njegovom radu u Subotici. Nakon toga, od 18h, biće upriličeno stručno vođenje kroz izložbu "Istoricizam i secesija".

- Drugog dana, u petak, od 12h svi zainteresovani građani imaće priliku da besplatno obiđu vidikovac u tornju Gradske kuće. Kretanje grupe je od svečanog ulaza. U periodu od 16 do 18h na programu je šetnja kroz grad i obilazak najznačajnijih građevina izrađenih u stilu secesije. Grupa će se kretati u pratnji istoričara umetnosti koji će govoriti o secesiji u Subotici. Šetnja počinje obilaskom Sinagoge, potom zgrade Gradskog muzeja, te Rajhl palate i Leović palate, kao i Gradske kuće - najavljuje Aniko Mihajlović, direktorka Gradskog muzeja. 

Obeležavanje Svetskog dana secesije 9. i 10. juna na više lokacijaObeležavanju Svetskog dana secesije i ove godine priključila se Fondacija "Subotička sinagoga" koja je za građane pripremila bogat kulturni program u okviru kog će biti upriličena "Noć orgulja".

- Program u Sinagogi počinje u petak od 18h kada će nastupiti grupa "Mečvirag". Nakon toga, od 18h poznati turistički vodič Boris Tot održaće dvojezično predavanje pod nazivom "Priče o secesiji". Po prvi put ove godine, u okviru obeležavanja Svetskog dana secesije, organizujemo "Noć orgulja" koju će ove godine obeležiti nastup poznatog subotičkog orguljaša Kornelija Vizina. Koncert je na programu u petak od 20:30h, a uz Kornelija će nastupiti hornista Anišić Bela, kao i fagotista Mihalj Sič. Prošle godine na upotrebu su nam predate obnoljene Vegenštajnove orgulje, a kako one ne bi služile samo kao ukras odlučili smo da organizujemo ovu manifestaciju. Želja nam je da preraste u tradiciju i da nam se narednih godina pridruže i drugi sakralni objekti koji poseduju ovaj instrument - objašnjava Hajnalka Ileš, koordinator Fondacije "Subotička sinagoga".

Obeležavanje Svetskog dana secesije 9. i 10. juna na više lokacijaCentar Subotice krasi oko 40 građevina izgrađenih u stilu secesije, dok ih u širem centru ima oko 60, te naš grad s pravom nosi epitet "grad secesije". 

- Subotica je član Mreže gradova secesije. Gradska kuća, Sinagoga, Rajhl palata, Palata Mikše Demetera kao i desetine drugih atraktivnih objekata svrstali su naš grad među značajnije secesijske gradove Evrope -podseća Milanka Kostić, član GV zadužena za oblast  obrazovanja i kulture. 

Obeležavanje Svetskog dana secesije 9. i 10. juna na više lokacija

Izvor: Subotica.com
Najava programa obeležavanja Svetskog dana secesije Najava programa obeležavanja Svetskog dana secesije Najava programa obeležavanja Svetskog dana secesije Najava programa obeležavanja Svetskog dana secesije Najava programa obeležavanja Svetskog dana secesije Najava programa obeležavanja Svetskog dana secesije Najava programa obeležavanja Svetskog dana secesije Najava programa obeležavanja Svetskog dana secesije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 2531
Povezane teme

subotica

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

sinagoga

gradski muzej

secesija

subotička sinagoga

Gradski muzej Subotica

mreža gradova secesije

svetski dan secesije

milanka kostić

hajnalka ileš

aniko mihajlović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.