Komentara: 0
Pregleda: 954

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

10.05.2010. u 16:14h
Izvor: RTV Yueco
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma i palim crvenoarmejcima i komemorativnom sednicom juče je obeležen 9. maj – dan pobede nad fašizmom. Kako je istaknuto, preostali borci žive u teškom položaju, a brinu ih pojave neonacizma. Osim toga, obelodanjeno je da je Subotica po prvi put u svojoj istoriji demilitarizovan grad jer je ukinuta i poslednja institucija Vojske – Vojni odsek.

Učesnici narodno-oslobodilačke borbe, njih oko 300 u Subotici, ponosni su na činjenicu da su dočekali proslavu 65 godina od njihove pobede nad fašistima, istaknuto je na komemoraciji povodom 9. maja – dana pobede nad fašizmom. Ipak, njih zabrinjava pojava neonacizma i neofašizma, i to kroz organizacije koje otvoreno propagiraju ideje koje su oni pobedili pre šest i po decenija, te očekuju da se evropska zajednica obračuna sa ovim pojavama. Pored toga, borci se žale i na svoj materijalni položaj.

Nakon komemoracije, predstavnici grada, okruga, Ruske federacije, boračkih i političkih organizacija i stranaka položili su vence na Spomenik žrtvama fašizma. U Subotici je svake godine obeležavan ovaj značajan istorijski datum.

Na jučerašnjoj komemoraciji obelodanjeno je da Subotica, po prvi put u svojoj istoriji, demilitarizovana. Nakon 2006. i povlačenja vojnih snaga iz grada, 16. marta ukinut je Vojni odsek u Subotici, preostali oficiri u gradu dobiće prekomandu u druge vojne centre, a u gradu će samo postojati gradski centar ministarstva odbrane, što sve vodi profesionalizaciji vojske i ukidanju vojne obaveze – što se očekuje 2011.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 954
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.