Komentara: 16
Pregleda: 2655

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

16.06.2023. u 15:26h
Izvor: Subotica.com
Komemorativnim skupom i polaganjem venaca kod spomenika u dvorištu Sinagoge danas je obeležena 79. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u logore širom Evrope.
Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

U zoru, 16. juna 1944. godine četiri hiljade subotičkih Jevreja deportovano je u sabirni logor  Bačalmaš, a potom u Aušvic i druge logore smrti širom Evrope. Ovu strahotu preživelo je svega hiljadu Jevreja iz našeg grada, a među njima je i Marijana Mosković rođeno Birman koja je u logor odvedena kada je imala samo mesec i po dana.

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih JevrejaCela moja familija potrpana je u teretne vagone i odvedena u Bačalmaš, a preživele smo samo moja majka i ja. Bila sam beba od mesec i po dana kada su nas odveli. Po povratku u Suboticu, majka nije imala nikoga, cela porodica joj je stradala, a ona je morala sama da se stara o meni - priča Marijana drhtavim glasom.

Sličnu sudbinu deli i Ester Albahari Bajer koja je rođena u logoru Sajmište i jedini je preživeli član svoje porodice.

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih JevrejaMoja familija prebegla je iz Sarajeva u Beograd u nadi da će tu biti mirnije. Međutim, 1942. godine svi su odvedeni na Sajmište gde sam ja i rođena. Majka i otac su ubijeni, a ja sam tri godine provela u Zvečanskoj pre nego što su me usvojili baba i deda. Kada sam stasala, deda me je upoznao sa tragičnom sudbinom mojih najmilijih - obajšnjava Ester.

Nažalost, iz logora se nije vratilo tri hiljade subotičkih Jevreja, a od 75 hiljada članova jevrejske zajednice u predratnoj Jugoslaviji, rat je preživelo svega 15 hiljada duša, podsetio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih JevrejaU zloglasnom Aušvicu, najvećoj mašini za ubijanje koja je ikada izmišljena, stradala je većina Jevreja deportovanih iz subotičkog geta. Posle Drugog svetskog rata postepeno su se vraćali oni koji su preživeli, ali usled velikih migracija njihov broj je tokom vremena nastavio da se smanjuje. Međutim, zahvaljujući onima koji su ostali u gradu od zaborava je sačuvana jevrejska tradicija, običaji, vera i kultura - istakao je prvi čovek grada i dodao da će jevrejska zajednica uvek imati podršku Grada Subotice - Na nama i budućim generacijama je da pamtimo i negujemo sećanje na žrtve i klanjamo se senima stradalih subotičkih Jevreja, ali i senima svih onih koji su stradali samo zato što su bili druge vere i nacije.

Predsednik Skupštine grada, Balint Pastor poručio je da nas zajednička komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja suočava i upozorava da postoje ljudi koji, kada dođu na vlast, čine zločine nepojmljive zdravom razumu.

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih JevrejaNe može se dovoljno puta naglasiti da diskriminatorska retorika, stvaranje mržnje, kreiranje slike neprijatelja na početku može poslužiti kao jeftin i efikasan politički alat, ono se međutim veoma brzo otme iz domena fraza i vodi u tragediju. Zato od takvih ponašanja treba da se ogradimo, da ih jasno i glasno osudimo i da se protiv njih borimo, jer su posledice stravične – bol, strah, nepoverenje i, kako nas ovaj spomenik u dvorištu Sinagoge opominje – stradanje nevinih- kazao je Pastor.

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih JevrejaU našem gradu danas živi 250 Jevreja koji se trude da prenesu "poruku prošlosti za budućnost", izjavio je predsednik Jevrejske opštine u Subotici Robert Sabadoš.

- Upirati prstom u nekog, odbacivati ga samo zato što je drugačiji od nas, baš to su ponašanja koja su dovela do toga da se danas sećamo, okupljamo i polažemo vence kako bismo sačuvali sećanje na stradale i to je jedna velika opomena za sve nas, a naročito za mlade generacije - podvukao je Sabadoš.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 2655
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

sinagoga

polaganje venaca

balint pastor

predsednik skupštine

jevrejska opština

jevrejska zajednica

stevan bakić

holokaust

jevreji

robert sabadoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.