Komentara: 44
Pregleda: 3240
Video
Foto

Obeležena godišnjica stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu

17.06.2024. u 08:25h
Izvor: Subotica.com
Komemorativnim skupom u Sinagogi u nedelju je obeleženo osam decenija od strašnog stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu. U strahotama Holokausta stradalo je više od četiri hiljada subotičkih Jevreja
Obeležena godišnjica stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu

Po rečima Srđana Samardžića, člana Gradskog veća za privredu, Hilokaust je bio najveći antisemitistički zločin,kog nije bio pošteđen ni naša zemlja i grad.

- Procenjuje se da je u Srbiji ubijeno 15.000 Jevreja. Srbi i Jevreji živeli su zajedno na ovim prostorima,a u Drugom svetskom ratu delili su istu sudbinu i stradanje od ruke istih dželata - podsetio je Samardžić. -Tog 16. juna 1944. u logore Bačalmaš i Aušvic deportovano oko 4.000 subotičkih Jevreja. Na nama je da ne zaboravimo strašno stradanje ljudi samo zato što su drugačiji,što čuvaju svoje. 

Obeležena godišnjica stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratuPodizanje spomenika i obnova Sinagoge,arhitektonskog bisera Evrope, jedan su od načina da se očuva sećanje na jevrejsku zajednicu i strahote koje je preživela.

- Uprkos svim razlikama bez izuzetka moramo jednako da razmišljamo,a to je da nijedan stav ne sme prouzrokovati stradanje nijednog pojedinca,zajednice i naroda. Odajući počast stradalim Jevrejima ne možemo a da se ne zapitamo kako to čovek može učiniti čoveku - poručio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. - Nećemo dozvoliti da izbledi sećanje na užas koji se dogodio pre 80 godina. Takođe naša obaveza je da osudimo i da se suprostavimo diskriminaciji i izazivanju mržnje, jer bi se one mogle osloboditi a to uvek ima fatalne posledice.

Obeležena godišnjica stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratuJevrejska zajednica ostavila je dubok trak u kulturnom i privrednom životu našeg grada. O tome svedoče velelepna Sinagoga i interaktivna izložba o baštini Jevreja koja je u njoj postavljena.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Robert Sabadoš govorio je o stradanjima koja su doživela završni čin pre 80 godina.

Obeležena godišnjica stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu- Misao i reč su prvi stepen oblikovanja nekog odnosa u društvu, privrednog i političkog... Od 30ih godina Jevreji su označeni ružnim, nepristojnim i neprihvatljivim što je dovelo do diskriminacije.Tako je deportacija subotičkih Jevreja prošla uz protest malobrojnih - istakao je Sabadoš. - Iz ratnih vihora u Suboticu se vratilo oko 1500 Jevreja,od kojih se oko polovine potom odselilo u novoosnovanu državu Izrael.

Izvor: Subotica.com
Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 nedelje i 23 časova
Komentara: 44
Pregleda: 3240
Povezane teme

sinagoga

balint pastor

srđan samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.